sourze.se
Artikelbild

"Så här förändrar vi samhället"

Det finns nog inget bättre sätt att hylla er kvinnor på, än att förmedla de finaste kunskaper jag fått under åren till er - och förhoppningsvis till en hel del män.

Igår var det Internationella kvinnodagen. För två år sedan skrev jag en artikel om hur denna dag inte borde firas. Jag ansåg inte att kvinnor borde ha en dag som denna. Jag förstod inte att kvinnor behöver ha en dag som denna.

Jag förstod helt enkelt inte vad det innebär att vara kvinna. Visserligen nosade jag på det redan då, men under årens gång har jag absorberat fakta tillsammans med erfarenhet som en svamp. Jag har upptäckt den kanske största gåvan till vårt ojämställda samhälle - feminismen.

Den här artikeln är dock en hyllning till alla fantastiska kvinnor och flickor därute. Det finns nog inget bättre sätt att hylla än att förmedla de finaste kunskaper jag fått under åren till er, och förhoppningsvis till en hel del män;

Så här står du emot könsdiskriminering mot kvinnor och gör ett aktivt val att förändra förtryckande samhällsnormer anno 2013:

1. Sluta använda ord som hora/slyna/slampa och dylikt, oavsett om det är avsett som "humor" eller inte. Sluta acceptera sexistiska skämt. Ingen tjänar på att använda humor som ett redskap MOT jämställdhet. Annat är roligare. Dessutom finns det ingen manlig motsvarighet till "slampa".

2. Sluta döma kvinnor på grund av deras sminkanvändning, om de rakar sig eller inte, hur mycket sex de har. Det har faktiskt inte du något med att göra. Oavsett vilket kön du har. Förändringen måste börja i hur vi faktiskt ser på kvinnor. Skulle du se ner på en man som är öppen med sitt sexliv?

3. Sätt press på våra makthavare. Det är inte okej att kvinnor tjänar 8,1 procent mindre i lön än män 3 miljoner i genomsnitt beräknat ur ett helt arbetsliv utan förklaring. Förändringen behövs nu. Förändringen sker inte. Att vår nya jämställdhetsminister använder "hen" räcker inte.

4. Våga ifrågasätta även den typiska mansrollen. Sluta acceptera att även män anses behöva vara på ett speciellt vis för att visa att de har en extra köttbit att kissa med. Alla män är inte svin. De flesta män är tänkande, bra funtade människor. Män födds inte våldsammare, mer sexistiska eller med en större kärlek till mörka färger och smuts än kvinnor. Uppfostran och samhällsstrukturer har format könsrollen. Hur störtar vi den?

Vi kan börja se att åsikterna vi har kring hur män ska vara är myter och inte säga "han är en känslosam kille" för att han gråter. Han är bara mänsklig.

5. Sluta se ner på kvinnor som vågar höja rösten och berätta om förtryck de utsätts för, stå emot de nedsättande strukturerna. De behöver inte "mer kuk", de klagar inte och de är inte gnällkärringar. De är starka kvinnor som vågar ifrågasätta sin underdog-position i samhället.

6. Stå emot könsförtrycket. Se det. Ta på det. Känn av det. Bli frustrerad. Läs på SCB.se om det reella löneförtrycket baserat på kön, läs våldtäktsstatistik och inse att kvinnor inte bara klagar för att det är kul - för det är det inte, men det behövs. Börja fråga kvinnor hur rädda de är på vägen hem en sen natt. Förstå förtrycket. Se mediesexismen i diverse tidningar, reklam; det blir mer tydligt för varje minut. Våga säga ifrån, våga gå utanför normer du själv uppfostrats in i. Jag vet hur obekvämt det är. Jag gör det varje dag.

Men om vi kommer ett steg närmare att förstöra förtryckande könsroller är det för evigt värt det.


Om författaren

Författare:
Angela Larsson

Om artikeln

Publicerad: 09 mar 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: