sourze.se
Artikelbild

"Min sexualitet får aldrig stående ovationer"

När det antas att jag som tjej har legat med många personer, är min instinktiva reaktion fortfarande att försvara och ursäkta mig själv.
Jag satt i köket på en fest och pratade med en kille jag aldrig träffat förut. Han undrade vilka jag kände runt borde varpå jag började nämna namnen på de jag kände. Eftersom jag inte kände alla sa jag inte allas namn, men jag kunde nämna fyra av sju. När jag hade gjort detta kommenterade killen jag pratade med att det nästan bara var killar jag kunde namnet på, och baserat på det konstaterandet frågade han om jag hade haft ihop det med dessa killar.

Först reagerade jag genom att bli sur och därefter började jag försvara mig genom att berätta att det inte alls var så och förklarade hur jag faktiskt kände dem, för att jag inte ville uppfattas som en tjej som ligger runt. Nu när jag tänker tillbaka på det blir jag oerhört irriterad och frustrerad på mig själv för jag borde absolut inte först reagerat med irritation och sedan börjat förklara hur situationen egentligen låg till, enbart för att jag ville framstå som en bra och fin tjej i den har nya bekantkapens ögon. För om situationen hade varit omvänd, och han hade antagits för att ha legat eller hånglat med en rad tjejer, hade han aldrig behövt förklara eller motivera varför det inte låg till på det viset, enbart för att hålla uppe en fasad som vittnar om vilken bra och fin kille han var.

Men jag som tjej känner mig fortfarande idag, år 2013, att jag måste göra uttalanden som påvisar min oskuld, eller mitt sparsamma sexutövande åtminstone, för att jag ska anses vara en bra och fin tjej som är något att räkna med och som förtjänar att bli uppskattad och respekterad. För trots att det nu mer än någonsin tidigare är okej för alla att utöva sin sexualitet så mycket som möjligt, så finns det fortfarande samhällsstrukturer som ändå gör att det anses mindre bra om en tjej gör det än om kille gör det. Tjejen får faktiskt fortfarande ett dåligt rykte och bli kallad slampa och dylikt medan killen blir premierad och hyllad, tyvärr. Därför valde jag, som är en person som i alla lägen hyllar och accepterar alla och allas olika typer av utövande eller icke utövande av sexualitet, att dölja mina påstådda sexuella relationer genom att dels bli förolämpad och dels snabbt försvara mig med hjälp av en exakt förklaring över hur jag kände dessa killar, istället för att endast dementera det felaktiga påståendet genom ett enkelt nej.

Det kan även vara värt att lägga på minnet att jag reagerade så här utan att veta vad just den här specifika personen jag pratade om tyckte och tänkte angående sexualitet och de som utövar sin sexualitet mer än andra, de som ligger runt helt enkelt. Det visade sig att han personligen var helt okej med att jag kanske hade legat eller hånglat med "alla" de där killarna. Men att han ens nämner det och ställer mig mot väggen genom att indirekt ifrågasätta viset jag väljer att utöva min sexualitet på- varför är det fortfarande så här för mig som kvinna år 2013? Har vi inte kommit längre än så? Varför slipper jag fortfarande inte bli ifrågasatt för det, speciellt med tanke på att män som agerar på det viset i stort sett aldrig blir ifrågasatta varför och hur de valt att utöva sin sexualitet medan jag som kvinna ständigt blir det då jag förväntas inte tycka om det så mycket. Det gör mig faktiskt ledsen. Jag menar, ska inte jag också få stående ovationer och en high five för att jag är bra på att se till att jag får ligga ofta och mycket, och faktiskt gillar att göra det?!

Jag hoppas att utvecklingen kommer att gå så snabbt och långt framåt att jag som kvinna också kan, inom en snar framtid, ha sex med vem jag vill, när jag vill och hur ofta jag vill utan att bli ifrågasatt eller stämplad på något sätt. Eller ännu hellre, att alla kan ha sex med vem som helst, hur och när som helst, utan att bli ifrågasatta eller stämplade på grund av det.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 07 mar 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: