sourze.se
Artikelbild

"Ska vi skämmas för att vi vill ha ett jämställt samhälle?"

"Vad vill feministerna? De vill jobba lika mycket som männen. Det handlar om pengar så klart!" säger den nya studenten nedlåtande. Hen får feminismen att låta som ett skämt.

"Vad vill feministerna? De vill jobba lika mycket som männen. Det handlar om pengar så klart!" säger den nya studenten nedlåtande. Hen får feminismen att låta som ett skämt. Att kvinnor är idioter som vill jobba lika mycket som män. Att det är ett pengalystet driv som för kvinnokampen framåt.

Hen sitter där och berättar sin version av sanningen. Inom mig bubblar det. Jag vill avbryta och fråga om det verkligen är vad hen tycker att feminism handlar om. Istället sitter jag tyst och går sedan hem efter min föreläsning. Irriterad. Irriterad för att jag ingenting sa, att jag inte visade på att det finns en annan sida av myntet. Varför kunde inte jag också ta plats och säga vad jag tycker? "För du tror inte de såg på dig att du är feminist, Isabell?" frågas det när jag kommer hem. Kanske det, men varför skulle det egentligen, undrar jag och tänker att alla kan väl se ut som feminister. Feminism handlar ju varken om utseende eller kön, utan om värderingar.

Jag funderar över det där som studenten på min föreläsning sa. Om det verkligen är vad vi kämpar för; att kvinnor ska få jobba lika mycket som männen, och för att tjäna lika mycket? Jag undrar om hen inte tycker att kvinnor ska ha rätt till att jobba lika mycket som män, att kvinnor inte har rätt till att tjäna pengar? Självklart är pengarna en del i kampen för att ta samhället framåt. Mot ett mer jämställt samhälle. Det handlar väl om det där stora ordet. Likvärde. Att inte göra skillnad på kön. Att kvinnor och män ska ha rätt till samma position. Att få jobba exakt lika mycket. Att få samma lön för samma arbete. Att man ska se till individen istället för kön.

Ständigt hör jag bekanta, kvinnor som män, som uttrycker att de inte är för feminism. Varför, undrar jag. Det anses att feminism handlar om att vilja förtrycka män. Att feminister är kvinnor som hatar män. Oftast fula kvinnor som hatar män. Jag undrar vad jämställdhet är då; är det rätten att förtrycka halva befolkningen? Är det rätten att inte ingå i den förtryckta halvan av befolkningen? Eller, kan det vara så, att jämställdhet innebär att ingen hälft av befolkningen blir förtryckt? Handlar verkligen feminism om att förtrycka män? Hatar verkligen feminister i allmänhet män? Och vad har utseendet med saken att göra?

Feministfitta, blev en vän till mig kallad på högstadiet. Uthängd på en bild i det dåvarande sociala mediet, så att alla kunde se. Feministhora, skrevs det till en annan. Själv blev jag ifrågasatt för att jag inte hade "tjejbyxor" på mig, för att jag gick utanför normen för tonårsflickor. Tio år har gått sen dess, men det här med att använda "feminist" plus valfritt skällsord verkar vara lika populärt fortfarande. Speciellt på Internet. Och inte bara hos nyblivna tonårspojkar. Varför feminism/feminist används som ett skällsord är för mig oklart. Oförståeligt faktiskt. Betyder det att vi ska skämmas för att vara kvinnor? Ska vi skämmas för att vi vill ha rätt till samma saker som andra halvan av befolkningen? Ska vi skämmas för att vi vill ha ett jämställt samhälle?

Att vara feminist har inget att göra med hur du ser ut, vilket jobb du har, vilken samhällsklass du tillhör, vilken hudfärg du har, hur gammal du är, vilket kön du har; det handlar om att tillsammans vilja ta samhället framåt och att säga ifrån då någonting är fel. Så antingen kan jag nu sitta här och skämmas för att jag inte gav studenten i min föreläsningssal svar på tal med min version av sanningen, eller så kan jag ta med mig det och stärka mig inför nästa gång jag ställs inför samma situation. Vilket jag kommer att göra.

Året är 2013 och Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Trots detta möter vi ständigt personer, av båda kön, som tycker kvinnor är lite mindre värda, för att de är, just det - kvinnor. Jämställdhet, vad är det?


Om författaren

Författare:
Isabell Uhlin

Om artikeln

Publicerad: 05 mar 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: