sourze.se
Artikelbild

Chokladens baksida

För mig som chokladälskare var det inte roligt att få veta hur det egentligen går till när chokladen produceras.

Jag tycker att när man gör val av produkter och tjänster, så kan man faktiskt ställa lite krav på olika saker. Ofta tänker jag att det är faktiskt vi konsumenter som bestämmer hur vi riktar köpkraften.

Något jag länge njutit av och helt enkelt älskar är choklad, och därför blev jag verkligen illa berörd när jag härom dagen såg ett program om hur kakaoskörden tas in av till stor del barnarbetare under slavlika förhållanden. Med en olustig känsla fick jag börja undersöka vad som var sant.

Tyvärr måste jag säga att det inte tog många minuter innan jag hittade mycket klara bevis på att så sker, och det var verkligen olustigt att se de intervjuer som gjorts med vice VD:ar på Nestlé och andra storföretag som Mars, Cloetta och Kraft Foods, där man sitter som helt tagna på sängen inför filmer som spelats in på plats med barn som skördar och sliter ont likt det gamla slaveriet.

Alla i hela världen måste väl ändå inse att de sitter och ljuger så tungan blir svart om att de inte har tillräcklig kontroll då detta är "svårt" med ett så stort antal odlare som det finns. Det finns till och med filmer som visar löften som brutits från dessa storbolags håll, om att bygga upp byar med brunnar och skolor. Ingenting har följts upp och de löften om förbättringar som gjorts har helt nonchalerats och inte blivit kontrollerade om de verkligen genomförts.

Dessa chefer sitter där och säger att de inte visste att det var så och att de givetvis ska kolla upp det hela. Jag anser inte att detta hemska, nonchalanta spel för kameran räcker för att någon ska bli nöjd, hur dumma tror de att människor är? Till och med Nestlés informationschef Marie-Louise Elmgren beklagar att barn fortfarande arbetar i odlingarna, men hon tillägger: "Det är fruktansvärt om det är så." Vad fan menar hon med OM det är så? Hon jobbar med detta, och jag hittade solklara bevis på minuter via datorn. Ska inte denna kvinna veta mer om detta än jag? Har hon inga skrupler alls? Hon kunde väl i alla fall ha sagt: "Ja, vi gör så snuskigt stora vinster att vi skiter i ungarna!" Det hade i alla fall varit ärligare.

Det finns just nu till och med märkning på viss choklad att det garanterat inte förekommer barnarbete på de plantagen man köper sin kakao från, men inte ens den stämmer vid en närmare granskning. Slopa den med omedelbar verkan, och alla som jobbar med denna märkning kan söka sig en jobbcoach, för det jobb ni gör i dagsläget är rent ut sagt skit och ingenting värt.

Vidare måste alla vi som äter choklad, och jag antar att vi är några stycken, samla oss på något sätt och verkligen markera att vi inte godtar detta. Vi måste det, för inget annat kommer att hjälpa. Tänk om alla chokladätare världen över skulle komma överrens om att inte köpa någon som helst choklad till nästa jul, när det säljer som mest? Jag tror att det skulle slå så hårt mot chokladindustrin att de skulle bli tvungna att rätta sig efter konsumenten.

Vi borde samla ihop de pengar vi skulle handlat choklad för till nästa jul och åka ner till Ghana och Elfenbenskusten och borra brunnar och bygga skolor och annat de behöver, och räckt ett visst finger åt dessa skrupelfria svin som tjänar sina miljarder på barnarbete.

Tänk att till exempel kunna starta ett postgiro där människor kunde skriva "Jag skulle köpa choklad idag men istället skickade jag in pengarna till brunnar och skolor i Ghana och Elfenbenskusten". Jag undrar om inte detta till och med hade smakat bättre än chokladen i sig, och samtidigt hade vi visat att vi inte accepterar vad som helst. Det är faktiskt vi som bestämmer, och när direktörerna svarar på ett sätt som betyder att antingen är de dumma i huvudet eller så skiter de i vilket, så måste vi agera.

Nu blev det mycket allvar för att vara en fredag, men det kan inte hjälpas. I helgen väljer jag inte choklad i blandgodiset, bara för att.

Hoppas alla Sourzare får en fantastisk helg. Ljusare tider stundar när vi går mot vår. Kanske även ljusare tider för barnen i Ghana och Elfenbenskusten, om ämnet kommer upp tillräckligt mycket.


Om författaren

Författare:
Angus Liddell

Om artikeln

Publicerad: 08 feb 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: