sourze.se
Artikelbild

Att stjäla miljoner

Pengadjävulen kan ta oss alla, och då spelar inte ålder eller utbildning någon roll. Vem får betala för förskingrarnas liv i lyx? Skattebetalarna.

Vi ska vara stolta som får bo i ett sådant bra land som Sverige; ett rent och demokratiskt samhälle där alla lever på samma villkor i medmänsklighet och kärlek. Sverige är Utopia!

Nej, ni tänkte rätt. Det är klart att jag skämtar, och jag drog till rejält. Sverige är inte ett så bra land som de flesta tror. Alltför många människor är naiva och blåögda, och hjälper till att föda orättvisa, kriminalitet och andra otrevligheter som gör att Sverige blir smutsigare och smutsigare för varje dag som går.

Listan kan göras lång på händelser där man som svensk medborgare ifrågasätter vad vissa makthavare tänker på. Den senaste i raden är fallet med skoladministratören i Gävle som misstänks ha lurat till sig en stor summa pengar. För en amatör ser det mycket märkligt ut att en person kan genomföra något sådant utan att kollegor reagerar. Någon form av förändring måste ju kunna ses hos en person som kommer över så mycket pengar.

När en vanlig medborgare ska redovisa en utgift så är det knappt att ett kvitto ens gäller, för det är inte bevis nog. Eller ska den berörda myndigheten granska transaktionen och kvittot in i minsta detalj. Men en kommunanställd lyckas redovisa och fejka utgifter för miljoner. Hur många är det som är inblandade, antingen tillsammans med henne eller som själva håller på med saker och ting som är allt annat än lagliga?

Lite rolig var senaste artikeln, där journalisten frågar utredare varför de bara har efterlyst administratören i Sverige. Kontentan av vice chefsåklagare Ulf Backs svar, är den att de inte hittar något pass registrerat på kvinnan. Det skapar frågetecken i mitt huvud. Man tror alltså att hon har stulit mellan 8 till 22 miljoner, kanske mer. Skulle en person med så mycket pengar använda sitt eget ID-kort och pass? Tillåt mig skratta. Det är är pinsamt att en vice chefsåklagare är så dåligt insatt och rent ut sagt blåögd.

Mitt förtroende för statstjänstemän och myndigheter är väldigt lågt. Jag målar inte fan på väggen och tror inte att alla är bovar, men jag litar inte på någon som sitter på dessa stolar. Jag är säker på att administratören inte är ensam om att ha gjort förskingring till en sysselsättning på statliga, övriga instansers och myndigheters stolar. Det är bara det att hon råkade bli avslöjad, och är med största säkerhet på flykt.

En annan sak som framkom i artikeln, var att i den misstänktas hem fanns fortfarande hennes plånbok, mobiltelefon och lägenhetsnycklar. Vad trodde de? Att hon skulle dra med sig sin plånbok och nycklarna utomlands? Hon är avslöjad, hon kan inte komma tillbaka. Pengar har hon med största säkerhet. Hon skaffar det hon behöver utan spår av det förgångna. Hon har blivit ett spöke.

Hur kan någon stjäla miljoner? Kanske är folk så blåögda att de inte bryr sig om att kontrollera eller reagera, för de kan inte tro att någon skulle göra något sådant.

Jag är inte förvånad över att sådant här sker, och jag är hundra procent säker på att det finns ytterligare personer som just nu scensätter en ny förskingring. Vem får betala för deras liv i ekonomisk lyx? Skattebetalarna!

Om vi svenska medborgare slutade drömma och måla upp Sverige som världens, eller en av världens utopier, då skulle¨det bli svårare för människor att försörja sig genom ekonomiska brott. Människor skulle bli mer vaksamma och inte tro gott om alla bara för att de jobbat ihop i ganska många år. Pengadjävulen kan ta alla. Då spelar inte år eller utbildning någon roll.

Om inte ansvariga utredare och kollegor öppnar ögonen och ser Sverige för det är, kommer landet bli fattigt och en del av Sveriges medborgare kommer att fly, de också. Statstjänstemännen måste börja rensa och granska sig själva, innan staten jagar låg- och mellan inkomsttagare - eller andra svenska medborgare som haft otur och går sjukskrivna hemma och försöker komma ut på arbetsmarknaden igen.Mer om fallet: Arbetskamraten: Ingen ifrågasatte


Om författaren

Författare:
Annika Brandt

Om artikeln

Publicerad: 14 jan 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: