sourze.se
Artikelbild

Brottsoffer i EU - var är mina rättigheter?

EU - ett öppet spelfält för jobbmöjligheter och trygghet eller en påmålad fasad som saknar skyddsnät? Det frågar jag mig efter att ha hamnat som brottsoffer i en gråzon där inget land vill ta sitt ansvar.

Att Sverige är med i EU innebär bland annat att man som arbetsför kan jobba i andra länder som också är med i EU. Fördelar, enligt vissa. Nackdelar enligt andra. Men vad händer när allt går snett och inget land vill ta något ansvar?

Här är min historia; jag är svensk. Född svensk. Alltid bott i Sverige. Ja, tills för några månader sen. I somras bestämde jag mig för att flytta till England och jobba där. Jag lämnade allt och drog iväg. Jobb var fixat. Bostad också. Jag hade haft några underbara veckor i England. Jobbade och hade det riktigt bra. Jag tyckte jag hade flyt.

Sedan sket sig allt. Jag kom i kontakt med en man som ljög om sin identitet och ålder, och som höll mig hos honom där jag under fyra dagar var hans fånge. Han ströp mig medvetslös. Våldtog mig sex gånger. Hotade att mörda mig. Tvingade mig att äta gammal mat så att jag blev jättesjuk. Jag orkar inte gå in på en massa detaljer. Det ni behöver veta är att jag kom ut levande och att han sitter inne i väntan på rättegång.

Svenska ambassaden kontaktades då jag inte längre hade bostad eller jobb och det var då det sket sig igen. England ansåg att de inte hade något ansvar att hjälpa mig mitt i krisen eftersom jag inte var medborgare där. Att jag jobbade inom EU och betalade skatt där verkade inte förändra något. Inga myndigheter i Sverige ville heller ställa upp eftersom brottet jag utsatts för skett utanför Sverige. Jag var fast i något slags overkligt ingenmansland där det tycktes vara så att jag inte hörde hemma någonstans. Mannen som våldtog och nästan dödade mig hade haft sönder min mobil. Pengarna hade han lurat av mig och datorn var beslagtagen av polisen.

Jag hade inga pengar, ingen plan B, och jag var riktigt sjuk. Under fem veckor blev jag fast i England utan att kunna ta mig hem. Under de veckorna var jag hemlös. Jag fick bo i en källarlokal och jag fick låna kläder via en kyrka. Efter att ha tillfrisknat och lugnat ner mig tillräckligt för att minnas numret hem till bekanta i Sverige fick jag låna pengar för att ta mig hem. Jag var helt utblottad.

Jag kom i alla fall alltså hem till Sverige så småningom. Där fick jag veta att lägenheten var tom på grejer. Uppsagd. Urstädad. Jag fick också veta att Kronofogden försökt nå mig och att mannen eventuellt kan ha gett mig HIV. Under tre veckor har jag sovit på olika ställen i Sverige. Hos olika vänner. De har gett mig mat och jag har lyckats återfå mitt kontrakt men vissa saker återstår. Jag jobbade inom EU. Våldtogs och plågades. Blev av med pengar. Kom hem till mitt eget land och möts av chock på chock. Ska jag skratta eller gråta? Jag är tacksam över att ha fått bostaden tillbaka men jag har firat en ensam jul och jag sitter här ännu chockad och undrar vad som egentligen hänt.

En kompis har lånat mig en madrass. Min säng är ju borta. Jag har fått låna en TV som står på en pall. Kronofogden biter mig i hälarna. Jag äger inga möbler. Jag står bara i skuld överallt. Mardrömmarna gör att jag knappt sover. Jag orkar inte jobba. Har knappt mat för dagen och varken Sverige eller England vill hjälpa mig. Inga bidrag verkar finnas för mig som offer. Inget skyddsnät. Ingen förståelse. Till våren fyller jag 26 och samma månad blir antagligen även rättegången. Gissa vad? Jag har inte rätt till reseersättning eftersom jag inte hör hemma i England där eländet hände mig. Ur egen ficka ska jag resa dit för att vittna.

Är det här rätt? Ska jag bara skylla mig själv? Ska man inte våga jobba utomlands? Jag gick alltså från att äga möbler och ha allt jag behövde till att inte äga ett smack. Jag gick från att ha pengar och vara prickfri till att hamna hos Kronofogden och att stå i skuld. Jag gick från hel och frisk till trasig och sjuk. Är det någon som råkat ut för något liknande? Är det någon som vet vad som gäller när man jobbar inom EU och utsätts för ett brott? Är det någon som kan ge tips på vad jag har för rättigheter eller får jag helt skylla mig själv? Är EU ett samarbete satt helt utan skyddsnät?Från redaktionen: Har du konkreta tips som kan hjälpa Sarah? Maila infosourze.se så vidarebefordrar vi informationen.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 28 dec 2012 14:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: