sourze.se
Artikelbild

De fem värsta sakerna du kan äta

Doktor Joseph Mercola, som länge har studerat kostens inverkan på vår hälsa, sammanställde en lista på fem av de fem värsta födoämnen han anser att vi kan äta.

Något som aldrig upphör att förvåna är hur lite kunskap om, och hur lite intresse, många människor visar vad beträffar hur den föda de konsumerar också påverkar deras hälsotillstånd, både på ett fysiskt och mentalt plan. Människor är vanligen mycket noga med vilken typ av föda de ger sina djur eller med att tanka sin bil med rätt sorts bränsle, med vad beträffar det de stoppar i sina egna kroppar är de oftast inte alls lika noggranna. Vid en närmare betraktelse kan detta förstås ses ur flera perspektiv. Dels tenderar de flesta anamma matvanor de växt upp med även i vuxen ålder. Man har alltså präglats starkt av de kostvanor som ens föräldrar uppvisade. Dessutom är mat det vanligaste sättet för människor att trösta sig på. Det är ju mycket enkelt att gå till kylskåpet och ta vad som finns eller beställa en pizza då man är frustrerad och vill ha lite stimulans för att åtminstone temporärt slippa ledan.

En tredje faktor är förstås att det ligger i både matindustrins och maktelitens intresse att pracka på oss mat som inte är hälsosam. Dels för att den vanligen är mycket billigare att framställa, dels för att den bidrar till att hålla oss neddummade så att vi inte tänker klart. 1 I en tid när de flesta människor är mer eller mindre omringade och dessvärre också hypnotiserade av reklam som översköljer dem med onödiga och onyttiga produkter och när många läkare tycks vaccinerade av maktelitens och storindustrins konsensusslogans om vad som är "nyttigt", är det ändå befriande att se att allt flera inom hälsa börjat begripa sambandet mellan kost, hälsa och beteende och inte låtit sig duperas av diverse köpta rapporter eller mutas för att saluföra sånt som är onyttigt. Den amerikanske läkaren Joseph Mercola har bland annat gjort dokumentären Sweet Remedy om hur folk inte bara dummas ner av tillsatser i maten, utan också hur de blir sjuka av dem.

Doktor Mercola har dessutom sammanställt en lista på de fem värsta "födoämnen" som han anser att en människa kan konsumera. De fem "födoämnen" han varnar för är följande:

Munkar

Munkar är inte bara friterade, vilket är nog så illa, de är dessutom fulla av socker och vitt mjöl, vilka båda är ohälsosamma. De flesta munkar innehåller dessutom transfetter vilket inte gör saken bättre. De munkar som köps i affärer består ofta av 35 till 40 procent transfetter och en genomsnittlig munk innehåller cirka 200 kalorier, främst från socker. Transfetter, som finns i nästan all kommersiellt tillredd och stekt mat, höjer inte bara det skadliga LDL-kolesterolet, förklarar Mercola, det sänker dessutom det hjärtvänliga HDL-kolesterolet, som fungerar bättre när det är högre. Dåliga transfetter har kopplats till hjärt- och kärlsjukdomar, där feta plack byggs upp i hjärtats artärer och kan leda till hjärtattack. När livsmedel tillagas vid hög temperatur kan även cancerframkallande ämnen som akrylamid bildas. Ur närings- och hälsomässig synvinkel är munkar verkligen uselt, menar Mercola.


Läsk

Läsk är ett riktigt ofog och en vanlig flaska läsk innehåller runt 10 teskedar socker, cirka 50-150 kalorier och ibland även 30 till 55 mg koffein. Läsk är dessutom är laddat med artificiella färgämnen och sulfiter. Lightläsk är ännu värre då de är fyllda med skadliga artificiella sötningsmedel som aspartam och/eller sukralos och dessutom ökar sötsuget. Studier har kopplat läsk till både fetma, karies, benskörhet och hjärtsjukdomar. Cola innehåller ofta ännu mer socker i form av majssirap och majssirap innehåller ofta en blandning av 45 procent glukos och 55 procent fruktos, något som är särskilt ohälsosamt. Då det intas börjar bukspottkörteln fort skapa insulin som svar och levern svarar på insulinhöjningen genom att omskapa mängder av socker till fett. Stor konsumtion av läsk ökar inte bara risken för övervikt och högt blodtryck utan dessutom för diabetes.


Pommes Frites

Mercola skriver att potatis i sig är illa nog när det konsumeras i sitt råa tillstånd, då dess enkla sockerarter snabbt omvandlas till glukos som höjer insulinnivån och försämrar hälsan. Han förklarar att allt som är friterat, även grönsaker, har transfetter inblandat och därmed också det potentiellt cancerframkallande ämnet akrylamid. Djurstudier har visat att det ökar risken för flera typer av cancer och International Agency for Research on Cancer bedömde att akrylamid troligen är cancerframkallande även hos människor. Ämnet har även varit knutet till nervskador och andra neurotoxiska effekter, inklusive neurologiska problem för anställda som hanterar det. Kemikalien kan bildas i många livsmedel då de är upphettade till en temperatur över 120 grader. Livsmedel stekta i vegetabiliska oljor som raps, majs och nötolja är också problematiska. Fleromättade fetter härsknar lätt då de exponeras för syre och producerar mängder av skadliga fria radikaler i kroppen. Mercola rekommenderar kokosnötolja.


Chips

Föga överraskande hör även chips till det onyttigaste man kan äta. De flesta typer av chips, inklusive majschips, har höga halter av transfetter. Många av dem innehåller dessutom genetiskt manipulerade ingredienser. Även om vissa företag har tagit fasta på rapporterna om farorna med transfetter och börjat producera chips utan transfetter så kan de höga temperaturer som används för att laga dem fortfarande orsaka bildandet av cancerogena ämnen som akrylamid och den här risken kvarstår även om transfetter tas bort, förklarar doktor Mercola. Så kallade naturchips har nu blivit allt populärare, men det är viktigt att inse att det innebär mycket lite vad gäller hälsoeffekter. Ett stekt, genetiskt majschips kommer fortfarande utlösa förödelse i kroppen, även om det är lågt på transfetter, hävdar doktor Mercola.


Friterad/stekt mat

Friterade räkor, musslor, ostron, hummer och så vidare har alla de nämnda problem som rör transfetter och akrylamid, plus en extra risk för kvicksilver. Skaldjur är inte så sällan fulla med giftigt kvicksilver och skaldjur som räkor och hummer kan även vara förorenade med parasiter och resistenta virus som kanske inte ens dödas med hög värme, skriver Mercola. Odlad fisk och skaldjur är dessvärre inte mycket bättre än vildfångade eftersom de rätt ofta är ett hopkok av antibiotika och andra syntetiska kemikalier. Att äta dessa livsmedel ger dig en fyrdubbel dos av toxiner: transfetter, akrylamid, kvicksilver och eventuellt parasiter eller virus, för varje tugga, säger Mercola. Själv äter han Alaskas vilda rödlax, vilken i oberoende tester har visat sig vara nästan fri från skadliga kvicksilvernivåer och andra föroreningar. 2

Idag äter inte minst ungdomar skrämmande mycket skräpmat och sötsaker medan de ofta ratar grönsaker och frukt. Därmed går de miste om viktiga mineraler och vitaminer som kroppen behöver. Många inser inte heller vikten av att dricka tillräckligt med vatten och särskilt äldre som har lätt att bli uttorkade dricker dessvärre mycket kaffe som istället driver ut vatten ur kroppen. Givetvis spelar också motion och vettiga sovvanor en stor roll för vår hälsa men det tål att påtalas mer än en gång hur viktig rätt kost är för vårt välbefinnande. I dessa tider av förkylningar och virus så rekommenderar doktor Mercola dessutom att vi tar tillskott av både C och D-vitamin, även om han påtalar att det bästa sättet att få D-vitamin är att sola, vilket ju av naturliga skäl tyvärr inte låter sig göras särskilt ofta när man lever på våra breddgrader.


Källor:

1 Sweet Remedy - Why Is Society Being Dumbed Down?

2 The Five Absolute Worst Foods You Can Eat


Om författaren

Författare:
Michael Delavante

Om artikeln

Publicerad: 18 dec 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: