sourze.se
Artikelbild

Tack Sverige!

I tider då oftast det negativa väcker skrivarlust, vill jag passa på att tacka ett fantastiskt land för ett fantastiskt liv.

Jag har nu bott här i fyrtio år, och jag vill passa på att tacka Sverige för allt som det gett mig och min familj. Att få komma hit på 70-talet och se hur samlat ett land kan vara när TV-apparater rullas in i lektionsalarna för att kunna följa Stenmark, om det så var mitt i en lektion. Och åkte Stenmark ur gick det inte att hitta en leende person på hela stan - förstår ni hur fantastiskt Sverige är? Att få vara del av ett samhälle som under sina glansdagar toppade alla listor i världen om att vara bäst i det mesta som hade med barn, utbildning och hälsa att göra, tack Sverige för detta.

Och eftersom Gud inte tänkte på att ge oss bakgrundsmusik till de svåra perioderna i livet så fick vi Magnus Uggla som piggade upp den suraste människan, det är vår tid nu 1977 och han håller än, tack Sverige.

Att återigen se ett helt land samlas och sörja när Olof Palme mördades; i långa köer stod folk och ville skriva in sina namn i böcker och oberoende av partitillhörighet så sörjde alla. Tack Sverige, för att jag fick se detta fantastiska.

Tack Sverige för allemansrätten som gett mig möjlighet att utforska mörka blekingska skogar som trollskt svepts över av ett mosstäcke som inbjuder till fantisering av gångna tider med magi och trolldom, kloka gummor och gubbar.

Att få växa upp här och som ung bara kunna ta sitt metspö och sätta sig i solen vid en sjö, vilken rikedom.

Att få bekanta sig med fantastiska svenskar genom åren som till exempel Ernst Hugo Järegård som kunde trollbinda dem som såg och hörde honom läsa i TV, vilken enastående människa som skapade mera spänning än den vassaste Hollywoodthrillern. Det händer bara här, här i detta fantastiska land stöps fantastiska personer.

Tack Sverige för att jag fått se hur en pappa lärt sina söner hur man ska njuta av ål och Skåne Akvavit, att det liksom hör till att lära sig vissa saker, vackert så det förslår.

Jag valde att stanna och starta min familj och stanna kvar med barnen under uppväxten för att just Sverige är så fantastiskt som det är och idag är dom stora och mår bra. Tack Sverige för att det visade sig vara det bästa valet.

Tack Sverige för att ni tog emot min morfar och mamma när de kom som flyktingar under andra världskriget, de lärde sig också älska detta land och följde dess traditioner med stolthet.

Mina högstadieår avslutade alla tre i kyrkan med "Den blomstertid nu kommer", tack Sverige för dessa fina minnen som inte gjorde att jag kände mig åsidosatt utan stolt över att få vara med i era traditioner, att få bli en del av dem.

Att mina barn lärt sig samma traditioner med lucia och allt vad det innebär ända sedan dagistiden, tack Sverige för detta.

Alla era traditioner och sedvänjor gör endast att man blir stolt över att få vara med, det gör er unika för att ni är just svenska, behåll dom, vårda dom och berika fler med dom.

Och sist av allt vill jag tacka Sverige för staden Lund och världens mest fantastiska byggnad, Holmgrens kött och chark där man kan köpa Lundaknake.

Nu är det så äntligen FREDAG igen och jag tar på mina Bermudashorts, vilket betyder att jag vill ha dem på mig tills söndag kväll. Med andra ord vill jag inte ens gå ut till bilen, jag vill vara i mitt hem och njuta hela långa helgen. Det är inte alltid det fungerar, men skam den som ger sig.

Och i tider då jorden ska gå under lite då och då kan det vara tänkvärt att Mayaindianerna inte förutsåg att spanjorerna skulle komma, vilket hade varit viktigt kan man tycka.

Ha en underbar helg alla Sourzare och glöm inte allt vi faktiskt ska vara tacksamma för!


Om författaren

Författare:
Angus Liddell

Om artikeln

Publicerad: 14 dec 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: