sourze.se
Artikelbild

"Alkohål" i huvudet

Tänk om alla barn i Sverige kunde få en vit jul, med föräldrar som inte måste berusa sig för att ha roligt.

Jag träffar hela tiden nya människor både här och där, och genomgående måste jag säga är att de berättar historier om händelser som förstört mycket i deras liv, som aldrig hade skett om inte spriten hade varit med i bilden.

Just i denna stund har jag råkat på två stycken som heter Jonas i skilda åldrar, och ingen av dem dricker alkohol. Helt fantastiskt, är det så att just Jonasar har blivit extra kloka, eller har det blivit vanligare att människor fattar det vettiga beslutet att helt enkelt strunta i alkohol?

Det verkar faktiskt vara det senare, även om dessa två Jonasar är kloka och även ganska så underhållande typer.

Vissa saker hänger kvar sedan lång tid tillbaka och just berusningen är en av dem. Men har vi inte kommit längre än så i vår utveckling att vi fortfarande måste berusa oss för att ha kul? Eller heter det kanske "slappna av"?

Jag fyller 50 år i januari och har inte druckit på många herrans år. Jag kommer heller aldrig att göra det. Det kostar för mycket med allt vad det bringar med sig av bråk och ofog. Jag kan inte säga att "fan, om jag bara inte hade druckit " för den erfarenheten har jag redan. Det finns inga skäl att skylla på spriten om jag i förväg vet hur den drabbar både mig själv och andra.

Vuxna människor gör givetvis sina egna val, men barnen har inte valt att behöva ha fulla föräldrar, och nu när jul och nyår står för dörren är det många som räds vad som komma skall, med gamla erfarenheter från tidigare år.

Jag kan bara säga att jag hatar spriten från hela mitt hjärta, och undrar verkligen när vi människor ska ha utvecklats så långt att vi kan släppa behovet av berusningen.

Kan ni tänka er hur ett spritlöst samhälle skulle se ut? Vet ni hur många brott som är alkoholrelaterade? Någonstans, någon gång, måste vi börja med att visa våra barn hur det är att växa upp utan alkohol. Jag har gjort det med mina barn och det vet jag att de är tacksamma för. Sedan gör de sina egna val men förhoppningsvis får deras barn uppleva detsamma, och det är där vi måste börja.

Vi kan inte kräva något av våra barn som vi själva inte kan stå för, för det är precis som man säger om att barnen gör inte som man säger, utan som man gör.

Min högsta önskan just nu skulle vara att alla barn fick erfara en vit jul, alltså helt spritfri och underbar. Och tänk att föräldrarna skulle må bra dagen efter jul och nyår, och orka vara just de myspysiga föräldrar som man vill ha sådana dagar.

Nåja, nu är det minsann ännu en fredag som knackar på dörren! Själv jobbar jag bara halvdag på fredagar, vilket inte gör ett jävla dugg ont.

Och även om jag har sex mil hem från jobbet så brukar jag bulla upp med vaniljgifflar och kaffe i bilen samt NRJ på radion och myser alla sex milen med precis hur hög volym jag vill utan att någon störs av det. Jag kan till och med sjunga utan att folk hoppar av i farten, så de sex milen är helt enkelt underbara. Och ikväll, med risk för att verka fantasilös, hoppas jag åter se sönerna med respektive samt frugan, inte minst, god mat och bra filmer och så lite frågespel så klart. Ännu en underbar helg att avnjuta till fullo, kan livet få vara så här bra ?

Var rädda om varandra och tänk på vädret när ni kör! Det är bättre att komma fram lite senare än inte alls.


Om författaren

Författare:
Angus Liddell

Om artikeln

Publicerad: 30 nov 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: