sourze.se
Artikelbild

Fira in nyår med champagne

Champagne är höjden av lyx för många. Men hur väljer man rätt champagne och duger ett vanligt mousserande vid tolvslaget?

För ett tag sedan hade jag möjlighet att prova ett antal champagner av det, med champagnemått mätt, unga champagnehuset Bruno Paillard. Maison BP är unikt såtillvida att det fortfarande är självständigt privatägt, haft samma ägare sedan start och har funnits på marknaden i endast 30 år. Även om konsumtionen av champagne bara ökar och ökar för varje år är konkurrensen mördande, vilket för konsumenten i de flesta fall är en fördel, då kvaliteten i de flesta fall också följer med. Jag kan ibland tycka att kända champagnehus som Moët & Chandon och Veuve Clicquot, som massproducerar dessa exklusiva viner, visserligen har viner som är helt okej, men som tyvärr ofta saknar det lilla extra man som champagnekännare letar efter. Så kallade nisch-champagner har därför fått ett större intresse på senare år såväl bland vinkännare som media. Det som bland annat kännetecknar nisch-champagner är att dessa är producerade i mycket små partier.

Vad är då champagne och vad skiljer denna dryck från mousserande vin? För det första så får endast viner som producerats i distriktet Champagne i Frankrike kallas för champagne. Drycken är ursprungsskyddad och produceras enligt champagnemetoden, vilket innebär att man först framställer ett vanligt basvin. Sedan buteljeras vinet med tillsats av jäst, för att få till en andra jäsning i flaskan. Flaskorna lagras sedan från 18 månader och uppåt och under tiden skapas de speciella bubblorna. Före försäljningen tas den sista jästfällningen bort genom vibrationer och att flaskhalsen hastigt kyls, vilket innebär att fällningen då lätt kan tas bort. Mycket görs också för hand. Dels används ofta enbart de finaste druvorna och enbart den första pressningen av druvorna vilket ger en koncentrerad must. Själva druvorna som används är också unika för just champagne. Druvorna som används är Chardonnay, Pinot Noir samt Pinot Menuier, de två senare blå druvor. Det finns såväl "vanliga" champagner i grön/gul färg men även roséviner, de senare vinerna är sedvanligt alltid dyrare då tillverkningen är mer kostsam.

Champagner finns i allt från söta, med en tillsatt sockerhalt på mer än 50 gram per liter till extra brut/zero dosage vilket innebär att inget extra socker är tillsatt. De torrare vinerna har de senaste decennierna varit de mest populära. När man ska välja champagne står man inför två val, dels non-vintage, det vill säga en icke-årgångs-champagne som lagrats i minst 15 månader, dels årgångschampagne som lagrats under minst 36 månader före försäljning. De senare är av naturliga skäl dyrare.

Bruno Paillard har nästan ett halvt dussin olika champagner på systembolaget och flera restauranger i Stockholmområdet för hans viner. En anledning är att BP:s viner är rena, krispiga och har en fräschör som många andra champagner saknar och som passar utmärkt till mat. Att de kostnadsmässigt också ligger på en gynnsam nivå är givetvis en annan fördel. Hans viner kostar från 349 kronor för Brut Premiére Cuvée till 585 kronor för hans paradchampagne Blanc De Blancs 1999, som just för tillfället är slut hos leverantören. En intressant detalj gällande BP:s etiketter är att denna producent var den första att skriva dels år samt årstid på baksidesetiketten, något som är intressant kanske för "die hard fans", men som också kan vara bra ifall man vill hitta vin från en viss säsong då förutsättningarna var de allra bästa. BP:s Brut Premiere nr: 7857 är en standardchampagne med en bra balans mellan syra och mineraler och en fin doft av blommor och frukt. Den passar också utmärkt till mat, dock inte desserter. BP:s rosé art.nr: 82767 har en mycket tilltalande doft av röda bär som hallon, jordgubbar och röda vinbär. Smaken är mineralrik med ett uns av kakao och passar utmärkt som appertif eller till kryddiga rätter. Det avslutande vinet, som också är champagnehusets paradvin, är dess Blanc de Blancs art. nr: 77535 från 1999. Trots att vinet är så pass gammalt har det fortfarande en angenäm doft av mogen frukt. Det är uppenbart när man dricker denna champagne att det är ett vin som är lagrat, även om det inte syns så väl på färgen på drycken. Personligen, om jag får välja, föredrar jag äldre viner, dock är det inte så ofta man slår till och köper ett av dessa viner på grund av priset, så det får bli till speciella tillfällen. BP tillverkar cirka 400 000 flaskor varje år och använder sig till 50 procent av druvor från egna gårdar och de resterande från andra gårdar i Champagne.

Om man av någon anledning inte vill köpa champagne, vad ska man i så fall välja istället till 12-slaget eller till festen man planerat? Ett tips på ett mousserande vin som alltid funkar som substitut för riktig champagne är lustigt nog ett italienskt med det långa namnet Franciacorta Brut Prestive Cuvée Ca del Bosco. Detta vin beställer man direkt från agenten till valfritt systembolag. Det kan också finnas i beställningssortimentet. Man kan inte köpa vinet styckvis, utan köper den i låda om sex flaskor och priset är då 1434 kronor, vilket ger ett snittpris på cirka 240 kronor, vilket då ligger mittemellan vad ett mousserade vin normalt kostar och en baschampagne. Vinet har i blindtester slagit namnkunniga champagnehus vilket vittnar om den höga kvaliteten. Såväl vin som flaskutformning är mycket elegant. Druvsammansättningen är lite annorlunda än vanliga champagner, hela 75 procent Chardonnay och resterande del Pinot Bianco och Pinot Nero. Doften är fruktig och insmickrande och smaken torr, lite smörig, påminnande om smörkola. Slutligen har vinet eleganta bubblor som är påfallande lika de i riktig champagne.

Ett sätt att få inbjudningar till olika provningar, och då inte bara champagneprovningar, utan även provningar av röda och vita viner från världens alla hörn, är att gå med i en av de vinklubbar som finns. Man kan själv googla och botanisera. Jag är själv med i bland annat Tryffelsvinets vinklubb, som sänder ut inbjudningar ett halvt dussin gånger per år. Oftast sker provningarna på olika restauranger i Stockholmstrakten. Det är gratis att vara med i dessa klubbar och man anmäler sig på respektive leverantörs hemsida, dock så kostar provningarna ett par hundra kronor per tillfälle men det är billigt med tanke på vad man får för pengarna. Oftast ingår det även en bit mat i priset. Framförallt har man emellertid chans att för en rimlig penning hitta nya favoriter när det gäller vin.

Lycka till med provandet, och glöm aldrig att det i slutänden alltid handlar om eget tycke och smak när man har att göra med champagne. Testa och prova er fram. Ett alternativ kan vara att köpa halvflaskor, som det finns några sorter av på systembolaget, och på så sätt, litet billigare, hitta en favorit.


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 22 nov 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: