sourze.se
Artikelbild

GI-metoden gjorde vår familj friskare, gladare och lättare

Att många i vårt välfärdssamhälle äter sig sjuka är en otäck tanke, men vissheten om att man även kan äta sig frisk är fantastisk!

I min familj finns det en självklar mötesplats och den är vid matbordet. Här har det, ända sedan familjen bildades, avhandlats allt som tillhör livet och vardagen och alltid i sällskap av något som tillagats för att blidka sällskapets smaklökar. Vi har smaskat i oss den ena extraordinära rätten efter den andra och provsmakat långa rader av smakrika experiment från köket. Det som är sött och raffinerat har gått före det osötade och oprocessade. Ingen av oss har funderat närmare på sammansättningen i dessa matexperiment, men konsekvenserna av våra val har nu hunnit ikapp oss. Speciellt har de hunnit ikapp min mamma; familjens kock, kallskänka och den drivande kraften i köket.

För en tid sedan fick mamma diagnosen Typ 2-diabetes. Inte nog med att hela skafferiet fick vändas uppochner och tömmas på allt som var vitt och raffinerat för att bytas ut mot oprocessat, osötat och fiberrikt – vi fick oss dessutom en rejäl tankeställare gällande våra egna kroppar, det komplexa maskineriet man bara tar för givet att det alltid skall fungera. Vi hade alltså utsatt våra kroppar för en diet som hjälpt till att göra huvudpersonen i köket allvarligt sjuk.

Typ 2-diabetes är en välfärdssjukdom som har ökat de senaste 50 åren. Den följer ofta i spåren av övervikt, överdrivet intag av snabba kolhydrater och socker samt frånvaro av fysisk träning. Dieten som rekommenderas för tillfrisknande ja, man kan bli frisk från den här typen av diabetes är GI-metoden, en diet speciellt framtagen på 1950-talet för människor drabbade av just Typ 2-diabetes.

Vilken tur att just GI-metoden var vad som ordinerades oss! Enligt den behöver man nämligen varken räkna kalorier eller väga maten. Det enda man behöver göra är att välja rätt sorts kolhydrater. Plockar man bort socker och snabba kolhydrater ur kosten och istället tillsätter långsamma kolhydrater som bönor, matvete, mathavre, quinoa, dinkel och råris, undviker man att blodsockret åker berg- och dalbana och håller det istället på en jämn nivå.

Eftersom det är mamma som är navet i köket i vår familj, fick vi andra helt enkelt äta det hon lagade till. Och naturligtvis ville vi även stötta henne i kampen mot sjukdomen, så vi tänkte hålla god min och äta samma saker av sympati. Men att äta enligt GI-metoden visade sig vara utan uppoffring. GI-maten är ju god! Att man blir piggare och mer hälsosam kommer med på kuppen och viktnedgången är ytterligare en bonus.

Förutom att mamma började må bättre och även vi övriga blev piggare och smalare, orkade vi också mer. Här nånstans började jag på riktigt koppla ihop orsak och verkan; korrelationen mellan vad jag äter, hur jag mår till följd av kosten och hur kroppen faktiskt fungerar. Att många i vårt välfärdssamhälle äter sig sjuka är en otäck tanke men vissheten om att man även kan äta sig frisk är fantastisk!

Vi samlas fortfarande lika ofta kring matbordet, men numera består experimenten av rätter med rena råvaror som fågel, fisk, skaldjur, nötter, avokado, grönsaker, bär och en hel upptäcktsfärd av spännande livsmedel i form av långsamma kolhydrater. Våra kroppar tackar oss för det.

Fredrika Persson


Om författaren

Författare:
GI Viktkoll

Om artikeln

Publicerad: 18 okt 2012 15:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: