sourze.se

Ät Godis och läsk för bättre hälsa

I denna artikeln får du lära dig hur man kan tillverka läsk, godis och vitt bröd på våra förfäders vis, med en helande verkan på kroppen.

Godis, öl, läsk och vitt bröd, detta är bland det hälsosammaste man kan äta, och jag ska i denna artikeln förklara varför. Låt oss börja med brödet. Grovt bröd har den fördelen att det är mer energikrävande att smälta, och kan hjälpa till att bränna kalorier vid viktnedgång. Men detta har också nackdelar. Den energi som kroppen behöver lägga ner på att smälta maten, kan i stället läggas ner på att bota sjukdomar eller skydda kroppen mot infektioner. En fiberrik kost ökar alltså på så vis risken för sjukdomar. Detta är anledningen till att fasta kan användas som botemedel mot sjukdomar. När man inte äter något, får kroppen ett stort överskott på energi, som den kan använda till att bota sjukdomar istället för att smälta maten. Att fibrerna i grovt bröd innehåller näringsämnen som normalt saknas i vitt bröd, är inget giltigt argument att välja grovt bröd. Dessa näringsämnen kan nämligen extraheras ut ur fibrerna, medan själva fibrerna filtreras bort.

Så här kan man göra ett vitt bröd som är ännu hälsosammare än grovt bröd: Man tar hela vetekorn som man groddar. Groddningen ökar andelen tillgängliga mineraler, och gör kornen basiska högt pH i stället för sura lågt pH. Eftersom pH-värdet mäter andelen negativt laddade vätejoner med överskott på elektroner innebär detta också att vetekornen får ett överskott på elektroner när de groddas. Detta är viktigt, eftersom människan delvis är en elektrisk varelse, som behöver elektrisk energi. Efter groddning sönderdelas kornen och blandas med vatten till en lös smet, som får stå i kylskåp 1-2 veckor. Under denna period läcker näringsämnena i fibrerna ut i vätskan. Därefter separerar man fibrerna, och den återstående blandningen kondenseras, alltså att vätskan avdunstas tills man får en lös, knådningsfri deg, som sedan kan jäsas med surdegskultur och gräddas. På så sätt får man ett vitt bröd, som har en högre koncentration av näringsämnen än grovt bröd.

Vad gäller godis och läsk, består det i sin renaste och ursprungligaste form av juicer och extrakter ur frukter, grönsaker och medicinalväxter. Ett exempel är socker, som ju i själva verket är en form av grönsaksjuice, som kondenserats till ett pulver. Både sockerbetan och sockerröret är ju en form av grönsaker, även om den naturliga mängden socker förhöjts genom förädling.

Marshmallows, som de flesta väl har ätit, är ett uråldrigt läkande godis, som tillverkades redan under antiken av egyptierna. Det tillverkades då, och ända in på 1800-talet, av växten läkemalva, som på engelska kallas marshmallow, och som gett namn åt godiset. Pulvret av växtens torkade rötter blandades med honung, vispades till ett skum och upphettades.
Läkemalva växer vilt från Nilen till Skåne, och den som lyckas hitta den kan tillverka sina egna naturliga marshmallows.

Jag minns att jag har läst någon gång för länge sedan men kan nu inte hitta någon referens som styrker det att även gelebönorna är ett uråldrigt godis, som ursprungligen gjordes av riktiga bönor, som användes rituellt. Som en del i det rituella användandet skrev man olika tecken på dem, och detta skall också vara anledningen till att man på gelebönorna idag har olika bokstäver.

Lakrits, som de flesta säkert känner till, är också en gammal medicinalväxt, och användes redan under antiken.

Fruktjuice som gemensam ingrediens för allt godis, kan i viss mån även sägas gälla för choklad, vars huvudingrediens är kakaofett, vilket pressas ur kakaobönan, ungefär på samma sätt som man pressar juice ur en frukt.

I Afrika och Ryssland är det vanligt att man äter vaxkakan med honung i direkt ur bikupan, som en form av godis. Detta kan låta som ett bra sätt att skaffa sig karies, men inget kunde vara längre från sanningen. Honung har antibakteriella egenskaper, och dödar bakterier i munnen som orsakar karies. Bivaxet fungerar som ett tuggummi som rengör tänderna. Och pollenkornen utanpå vaxkakan bidrar dessutom till att stärka immunförsvaret.

Om honungen är som ljuset, så är blommornas nektar den atom ur vilken ljuset utstrålat. Och på samma sätt som ljuset ärver de hälsobringande egenskaperna hos det grundämne ur vilket det utstrålat, ärver också honungen de hälsobringande egenskaperna hos den växt på vars nektar den är tillverkad. Detta är anledningen till att manukahonungen anses vara världens hälsosammaste honung. Den görs nämligen på nektarn från manukabusken, en gammal medicinalväxt känd för sina läkande egenskaper. På motsvarande sätt är världens kanske hälsosammaste ljus, det som utstrålar ur singlettsyre-molekylen. Detta beror på att ljuset ärver de hälsobringande egenskaperna hos singlett-syret, vilket framgångsrikt används inom vården för att bota olika sjukdomar.

Hemmapressad juice, som idag blivit en hälsofluga, är faktiskt inte på långa vägar lika hälsosam som läsk, i sin renaste form. I sin renaste form består nämligen läsk av jäst fruktsaft, alltså cider. Cidern kolsyras naturligt, genom att jästsvampar bryter ner sockerarter och bildar kolsyra. Den moderna läsken däremot kolsyras på konstgjord väg, och i stället för fruktjuice smaksätts den ofta med vatten, socker och artificiella aromämnen, men i övrigt är konceptet detsamma. Ciderns hälsofördelar framför juicen beror på att vid juiceframsätllning utvinner man fruktsaften direkt efter sönderdelning av frukten, vilket innebär att man går miste om näringsämnena i fiberdelarna. Vid ciderframställning däremot, tillåts den sönderdelade frukten ligga längre tid, varvid näringsämnen i fiberdelarna läcker ut i fruktsaften.
Denna "viloperiod" fyller vid vildjäsning även den funktionen, att den låter jästsvamparna på frukternas skal föröka sig i fruktsaften.
I sin ursprungligaste och renaste form som cider, är läskedrycker alltså hälsosammare och näringsrikare än färskpressad juice.

Detta påstående stämmer ofta också, för de läskedrycker som ursprungligen bestod av källvatten blandat med extrakter av medicinalväxter, t.ex. Coca-cola, som ursprungligen innehöll kola-nöt och kokain. Källvatten är ett livsmedel, som om det kommer från rätt källa, har potential att vara världens hälsosammaste livsmedel, med förmåga att återuppväcka de döda och föryngra de gamla. Och det kan blandas med färsk honung och extrakter för att skapa en lika läskande som helande dryck. Som exempel på källvattnets läkande potential, kan nämnas illusionisten David Copperfield, som på en karibisk ö som han köpt påstår sig ha funnit "ungdomens källa", vars vatten till och med har förmågan att till liv återföra döda insekter som slänges däri. Ett annat exempel är den källa vid vilken Georgiens huvudstad Tbilisi grundades, där kung Vakhtang under en jakt såg en skadeskjuten hjort doppa sig, för att kliva upp med såret läkt igen. Inte konstigt kanske, att de förkristna germanska folken tillbad och helgade källor, över vilka kyrkor senare byggdes och gjorde källorna till brunnar, för att få människor att tillbe Gud i stället.

Öl, som i dag ofta betraktas som en ohälsosam dryck, är i själva verket
bland det hälsosammaste man kan dricka. Öl görs ju av säd, framför allt korn, som fått gro och därefter rostats. I den mån korn, som är en form av gräs, kan kallas grönsak, kan alltså öl kallas grönsaksjuice, med undantag för rostningen. Världens enligt hennes familj äldsta kvinna, 143-åriga Njoki Wainaina av Kikuyufolket i Kenya, har haft hemmabryggt öl som en viktig del i sin kost.

Slutligen vill jag här dela med mig av två recept, ett för cola-läsk och ett för lakrits-läsk. Avnjutandet av din hemmabryggda läskedryck paras fördelaktligen med någon bra låt. Jag rekommenderar "Lycklig?" av Royalty eller Pocita med Martina Fermanova.

RECEPT, COLALÄSK

* Blanda krossad lakritsrot eller lakritsrotpulver med källvatten, ca 50 g per rot. Låt stå minst 1 dygn i kylskåp.
* Pressa en halv lime i ett glas.
* Tillsätt någon cm av glasets djup med lakritsvattnet.
* Ta ca 2 msk grovt krossad kanel, och 3 msk kolanötspulver, och stormkoka i 2 dl källvatten i någon minut. Häll i glaset genom en finmaskig sil.
* Tillsätt någon tesked honung och rör om.
* Fyll resten av glaset med iskallt kolsyrat källvatten och isbitar, tills lagom smakstyrka uppnåtts. När halva glaset är urdrucket, är det bara att fylla på med lite mer källvatten, för att förlänga njutningen.

RECEPT, LAKRITS- OCH VIOLLÄSK

* Krossa stjärnanis, lakritsrot och torkade violblad till ett grovt pulver, och blanda med källvatten. Fördelningen bestämmer du själv, men min rekommendation är 2 anisstjärnor, 2 tsk violblad och 50 g källvatten per lakritsrot. Låt stå 1 dygn i kylskåp.
* Pressa en halv lime i ett glas.
* Tillsätt 3-4 cm av glasets djup med vattnet som de andra ingredienserna fått dra i.
* Rör i några teskedar honung, eventuellt efter att försiktigt ha värmt glasets innehåll över en spisplatta.
* Fyll resten av glaset med iskallt kolsyrat källvatten och isbitar, tills lagom smakstyrka uppnåtts.


Om författaren

Författare:
Lennie Tofft

Om artikeln

Publicerad: 25 jun 2012 11:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: