sourze.se
Artikelbild

Billy Butt: Eufori i Europa efter Loreens seger!

Det verkar som om hela Europa blev euforiskt ikväll, och det kan vi tacka Loreen för. Jag kan bara säga ärligt att det finns inte ord för att beskriva hennes framträdande.

Det verkar som om hela Europa blev euforiskt ikväll, och det kan vi tacka Loreen och hennes låtskrivare Tomas G:Son och Peter Boström för. Precis som jag skrev häromdagen kommer 2013 års Eurovisionsfinal att äga rum här i Sverige.

Segern var förhandstippad, men jag måste säga att när jag hörde en del av låtarna började jag bli en aning orolig. Årets Eurovisiontävling hade, enligt min åsikt, en del av de bästa låtar jag hört sedan sekelskiftet. Låt mig nämna några av dem som lyfte årets tävling till en ny nivå.

Om man bortser från vår svenska vinnarlåt, var Serbiens bidrag det absolut bästa i tävlingen. Det stack ut med sin jättestarka melodi som framfördes av en sångare i världsklass. Jag ska vara ärlig och säga att jag går omkring och nynnar på den melodin redan nu! Sedan kommer Estland, vars fantastiska låt borde ha slagit de fåniga ryska Babushkorna. Jag förstår inte estländska och det gör säkert inte ni heller, men sångaren var också i världsklass och med sättet han framförde sitt bidrag på, hade texten lika gärna kunnat vara på kinesiska eller swahili – låten har ändå ett budskap.

Spaniens bidrag var också bra och borde ha fått en högre placering. Sedan fanns det andra mycket starka bidrag. Vad sägs om Bosnien-Hercegovinas bidrag? Eller Maltas? Men det bidrag som jag hade förväntat mig skulle få en bättre placering var Litauens. Säga vad man vill, Donny Montell gjorde ett kanonframträdande med “Love is Blind” - men det verkar som om Europa blev blint och inte gav den tillräckligt med poäng.

Rumäniens låt var också bra liksom Frankrikes bidrag. En som jag trodde skulle bli en riktigt outsider var Italiens bidrag. Det var en mycket modern låt, ungefär som den som Tyskarna vann med 2010. Men eftersom Italien var det enda land som inte gav Sverige poäng, får de skylla sig själva skratt.

Jag vet inte om Ni märkte detta med TV-värdparet Gina Dirawi och Edward af Sillén, men de snackade lite för mycket under röstningen så att man missade en del av vad de olika röstlämnande personerna från de olika länderna sade. Af Sillén var “euforisk” och det saknades bara att han kissade på sig i båset där. Han verkade inte kunna hålla truten och låta oss TV-tittare njuta av röstningen. Men man kan förlåta dem. De blev uppenbarligen påverkade av alla tolvor Sverige fick!

Jag skrev häromdagen på Sourze att Loreen är en jobbig artist och det står jag för, men det betyder inte att jag inte kan uppskatta hennes artisteri. Jag kan bara säga ärligt att det finns inte ord för att beskriva hennes framträdande. Det var enastående!

Nu har Sverige vunnit. Alla är lyckliga. Journalisterna har mycket att skriva om. Snart kommer de att börja leta efter fel hos Loreen – vänta och se. Det ingår i spelet. Framförallt är Christer Björkman lycklig, och det har han stor anledning att vara, men jag har ett råd till honom nu: Avgå nu Christer, medan du är på toppen.

Grattis Loreen – grattis Sverige – vi är bäst - lefve Konungen - å jag vill leva jag vill dö i Norden!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 27 maj 2012 01:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: