sourze.se

Behring Breivik - lika bra låta krona och klave avgöra om psykiska hälsan

Idag presenterades den nya undersökningen av Anders Berhing Breiviks hälsa, den som ska "lugna massan" genom att konstatera att Brevik självklart är frisk och ond, snarare än sjuk. Är det här 2012?

Google
Som jag befarade i min artikel den 13 januari har nu den nya idag presenterade undersökningen av Anders Behring Breiviks hälsa, i motsats till den första, som presenterades den 29 november förra året, kommit fram till att Breivik är frisk, det vill säga, tillräknelig och därmed möjlig att döma till annat än vård. Domare Wenche Elisabeth Arntzen har alltså målat in sig i det hörn jag förutspådde. Hon ställs nu inför att få rätten att framstå som trovärdig när den väljer att tro på den ena undersökningen och förkasta den andra.

Själv lutar jag, som i min förra artikel i ämnet, åt att man lika gärna kan låta krona eller klave avgöra om han är frisk eller sjuk. Hur kan man tillmäta förtroende åt en yrkeskår som hela tiden låter sig representeras av experter som andra i kåren diskvalificerar?

Om företrädare för psykiatrikerkåren själva initierade en debatt och diskussion kring det faktum att man inte kan komma överens om bedömningar av människors psykiska hälsa, skulle mitt förtroende åtminstone öka lite, men som det nu är, där varje ny utsedd representant förefaller aspirera på att vara psykiatrikens just anlända messias, kan jag bara känna obehag.

Rättssystemet måste ta tag i frågan, och på allvar ifrågasätta vilken betydelse psykiatriska expertutlåtanden ska ha på domar. Som läget är nu tror jag mer på en klok jurist än på tupparna inom psykiatrin.


Om författaren

Författare:
Carl Olof Schlyter

Om artikeln

Publicerad: 10 apr 2012 15:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: