sourze.se

Butt: Litauen kan vinna hela Eurovision 2012 med Donny Montell och Love is blind

"Vart tjugonde år kommer en killer-ballad i Eurovision Song Contest. På 60-talet var det Italiens Nel blu di pinto di blu, på 80-talet var det Johnny Logans Hold me now och nu, år 2012, är det Litauen som har den..."

Utan att ha hört ett enda bidrag från några av de andra länderna inom EBU, vågar jag riskera att påstå att Litauen, som varit en av de största förlorarna i Eurovision Song Contest på senare år, med stor sannolikhet kommer att vinna Schlager EM 2012 i Baku. Det låter kaxigt av mig att skriva detta, men låt mig utveckla saken, det är ganska enkelt att förklara: Vart tjugonde år kommer en "killer"-ballad i Eurovision Song Contest. På 60-talet var det Italiens “Nel blu di pinto di blu", på 80-talet var det Johnny Logans “Hold me now" och nu, år 2012, är det Litauen som har den, med vad som endast kan beskrivas som en “monsterballad". Det är utan tvivel en 2000-talets “Hold Me Now", som framförs av en 2000-talets “Johnny Logan". Artisten heter Donatas Montvydas men kallar sig för Donny Montell. Låten är så bra och hans framförande av den är så skickligt, att det kommer att bli omöjligt att slå honom. När jag först såg honom på scen under soundchecken inför delfinalen för en drygt vecka sedan förstod jag direkt att han skulle sopa banan med oss andra och det var precis vad han gjorde.Det sägs, att varje framgång i Eurovision alltid har en baksida, och så är också fallet här: När låten vann delfinalen för en vecka sedan förklarades melodin som ett plagiat på norska Rolf Lovlands “Secret Garden". Rykten om detta hade florerats under en tid, men det var först när jurymedlemmen tillika musikproducenten Raigardas Tautkus basunerade ut likheten med den norska melodin till en rad journalister, som skandalen blev ett faktum. Men skivbolagsdirektören Martynas Tyla, som står bakom bidraget, agerade rätt så snabbt genom att kontakta det norska musikförlaget och skaffa fram ett uttalande ifrån självaste kompositören Rolf Lovland. I det uttalandet bekräftar Lovland att han, trots likheter, inte anser att “Love is Blind" är en kopia av hans norska originalmelodi.

"Love is blind" är en fantastiskt stark melodi, med en mycket stark inledande vers, som följs av en svepande upptakt, som i sin tur följs av en av de starkaste pulserande refränger jag hört på flera år. Refrängmelodin påminner lite om Bobby Ljunggrens “Etymon", som framfördes av Sonja Aldén i Melodifestivalen 2006. Arrangemanget är sannolikt uppbyggt med svenske Bossons 2000 hit, “One in a Million", som förebild. Låten börjar som en mycket känslig ballad när den stilige Montell kommer ut på scen iförd svarta kläder med en svart bindel för ögonen medan han sjunger första versen. Sedan kastar han av sig bindeln medan han exploderar in i refrängen, som till och med den mest tondöva personen på planeten Jorden skulle kunna gå och nynna på efter en enda lyssning. Just när man blir övertygad om att det inte kan bli bättre än så här, händer det något helt oförväntad, som gör att åskådarna backar i sina säten. Donny Montell gör en volt mitt på scenen och kommer ur den genom att ta sig in i andra versen som går i upptempo takt - precis som i Bossons “One in a Million". När andra refrängen kommer har publiken förstått att Donny Montell är den bästa artisten som detta baltiska land någonsin kommit med till Eurovision Song Contest. Han är en manlig “Celine Dion" vann Eurovision 1988 och att den här låten troligen kommer att bli omöjligt att slås av konkurrenterna i Eurovision Song Contests stora final i Baku.

Men mitt upp i min positiva känsla för Litauens bidrag finns en negativ sak. Det handlar om texten på “Love is Blind". Det är en dåligt formulerad engelsk text skriven av en georgiskfödd tysk vid namn Brandon Stone. Den påminner lite om de meningslösa texterna i låtarna av Ola Håkansson i 70-talsgruppen Secret Service och 80-talets tyska “Modern Talking". Texterna var ofta mer eller mindre “svengelska" eller “tyskengelska". Ändå blev låtarna mycket framgångsrika, därför att publikens kunskaper i det engelska språket var lika dåliga som låtskrivarnas. I fallet “Love is Blind" kan Donny Montell och hans manager Martynas Tyla vara glada att mer än hälften av EBU-ländernas befolkningar inte behärskar engelska på ett fullständigt sätt, så inga länder förutom England, Irland, Malta, Holland och de skandinaviska länderna kommer att genomskåda den sämre kvalitén i texten. Det skulle dock kunna påverka låtens framgång positiv om den blir omskriven för textens skull inför finalen i Baku. Det är förståeligt, men värt att notera, att inte en enda jurymedlem i den litauiska melodifestivalfinalen märkte att texten var bristfällig. Det verkar heller inte någon på LTV Litauens National Television ha gjort.

Litauens hantering av Eurovision Song Contest har utvecklats radikalt sedan Bobby Ljunggren och jag vann deras inhemska Melodifestival 2005. Då rådde det ett oerhört hierarkisk tänkande, där urtråkiga herrar i grå kostymer och svartklädda tanter med sovjetiskt hårmode agerade musikexperter, men som inte hade en susning om populärmusik och dess betydelse i Europa. Idag har juryn blivit lite bättre, men inte mycket. I Juryn i årets tävling, exempelvis, satt en kvinna vid namn Rosita Civilyte, som i Litauen kallas för “musikexpert". Men hon sitter på två stolar. I själva verket råkar denna Rosita Civilyte vara sånglärare till några av de deltagande artisterna. Så hon bedömer sina egna elever i schlager tävlingen! Det är ungefär som om vi i Sverige skulle låta Carolas spångpedagog sitta i juryn och bedöma Carolas framträdande. Det skulle bli folkstorm mot SVT om sådant hände i Sverige. Nej, kära vänner, i det här avseendet har Litauerna en och annan sak att lära sig. Juryn borde också ha några som kan engelska för att kunna bedöma texterna eftersom 90 procent av bidragen framfördes på det engelska språket. Såvitt jag kan bedöma lyste språkkunskaperna i engelska med sin frånvaro hos juryns i Vilnius.

Men på den positiva sidan finns att artisterna har blivit flera och bättre. Kvalitén på låtskrivandet har blivit mycket högre och mer kommersiell. Gruppen DAR, som kom på andra plats i tävlingen, är Litauens motsvarighet till svenska EMD. Låten var en oerhört stark melodi, skriven av en av killarna i gruppen. Tredje platsen togs av den vackra Monika Linkyte vars låt hade skrivits av Edgaras “Amberlife" Lubys, som år 2004 framförde och fick en stor hit med låten “In Your Eyes", skriven av Bobby Ljunggren, Marcos Ubeda och undertecknad. Det är också värt att notera, att med undantag för några smådetaljer har Litauisk Television blivit mycket bättre i sitt bemötande av branschfolk. Genom den nye Eurovisionsansvarige Audrius Girzadas, som nyligen tagit över styret från Jonas Vilimas, har LTV klivit ut ur Sovjettidens tänkande och in i den moderna Europas medievärld. Men Girzadas , som verkar, på ett nästan överdrivet sätt, se mycket allvarligt på alla “intriger" som kantar Melodifestivalen, har dock en sak att lära sig, nämligen att Eurovision inte är Eurovision utan intrigerna!

Och det är sant, Litauen fått sin egen Bert Karlsson. Han heter Martynas Tyla. Han talar lika dålig engelska som vår Bert, är lika “bonnig" och lika slug och han klär sig lika illa som Bert. Under finalen stod han där bland sina välklädda artister och såg ut som han hade precis hoppat av sin traktor och lämnat den parkerad utanför. Och precis som Bert Karlsson på 80-talet är Martynas Tyla duktig på en sak: Han lyckas få journalisterna och tevefolket att tro på att hans konkurrenter stor bakom intrigerna medan det i själva verket är han själv som i smyg skapar dem. Precis som Carola lämnade Bert Karlsson bör Donny Montell så småningom sticka ifrån Matrynas Tyla, då denne aldrig kommer att kunna lansera Montell ute i världen. Montell behöver ett stort skivbolag med makt och jag hoppas innerligen att han är smart nog att inse det medan järnet är hett. Killen förtjänar att bli ansluten till ett stort internationellt skivbolag.

Medierna har också utvecklats enormt. Det finns fem sajter: www.lrytas.lt, www.delfi.lt, www.balsas.lt. www.alfa.lt och www.zebra.lt och precis som våra svenska Expressen och Aftonbladet slåss de med varandra om nyheterna, och i synnerhet skandalerna. Skillnaden är dock att de hatar varandra - och det märks.

Till sist... kombinationen “Love is Blind" och den proffsiga artisten Donny Montell är är bara “dressed for success" varför alla andra länder som ska till Baku bör överväga att låta bli spendera pengar på deras flygbiljetter till den Azerbadjanska huvudstaden. För en sak är jag ganska säker på, nämligen att Donny Montell, precis som Johnny Logan gjorde med “Hold me Now", kommer att vinna Eurovision Song Contest 2012. Vad skönt det ska bli att slippa åka så långt till finalen 2013. Vilnius ligger bara en timmes flygresa ifrån Stockholm.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 04 mar 2012 18:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: