sourze.se
Artikelbild

Jobba till 75 år: Reinfeldt - de äldre behöver bättre omsorg, inte mer jobb

Var inte poängen med att slita och jobba till 65 att man skulle ha ett par år på sig att unna sig allt det där underbara som man inte haft tid eller pengar till - innan man blir dement?

De flesta lördagar spenderar jag sittande på ett ålderdomshem söder om Stockholm, där jag helgjobbar. Unga personer, som jag själv, står för underhållningen under ett par timmar någon dag under helgen. Vi fikar med de äldre, spelar spel och liknande. "Skapar livskvalitet", brukar det uttryckas.

Under dessa timmarna lär man sig mer om äldre människor än vad man skulle göra i vanliga fall. Man möts över generationsgränser, och bildar sig en egen uppfattning om närapå allting inom äldrevården.

En sak har jag dock inte ändrat åsikt om, och det är att äldreomsorgen är kass i Sverige. Vår välfärd, som av regeringen påstås vara så hög, har för liten plånbok för att finansiera en värdig plats för våra äldre att spendera sin sista tid på. De som själva har varit med och byggt upp välfärden får inte sin del av kakan.

Man skulle kunna tro att detta är något för vår statsminister Fredrik Reinfeldt att försöka tackla. Att han beslutar sig för att: "Nu fixar vi äldreomsorgen! Vi lägger upp en plan och vi lägger en stor del av pengarna vi har på de äldre, som ju faktiskt har gjort att vi sitter här idag. Vi vågar skära ner lite på vår ekonomi och satsa på framtiden. Vi slutar sänka skatterna så förbannat. Låt oss satsa på de unga och förbättra deras skolor, men först av allt, låt oss betala tillbaka till de äldre för allt de gett oss, genom att ge dem en värdig ålderdom."

Men allt detta är bara drömmar. Fredrik Reinfeldt har i stället kommit med ett annat förslag; vi ska ta de äldre – till exempel de äldre där jag arbetar, en del av dem i alla fall - och få dem att arbeta ytterligare i flera år. 70 år med Alzheimers, rörelsehinder och oförmåga att prata? Du ska ut och arbeta! Tjäna pengar! Staten har minsann inte råd att finansiera att du ska sitta här och sova. Ut i arbetslivet! Kör så att det ryker och förkorta ditt liv en aning!

I Sverige jobbar de flesta inte lugnt och bekvämt i en riksdag till vardags. De sitter inte och diskuterar, rullar tummarna, talar lite i talarstolen och körs omkring i Säpobilar. Många arbetar hårt och har slitsamma arbeten som gör dem mycket äldre rent fysiskt. De hamnar i vad som i vår samhällsstruktur kallas arbetarklassen. Men jag antar att Fredrik Reinfeldt inte hört talas om dem. Eller så bryr han sig bara inte, varken om arbetsklassen eller de äldre. Mer bryr han sig om statskassan.

Var inte poängen med att slita och jobba tills man fyllde 65, att man skulle ha ett par år på sig att ägna sin pension åt att unna sig allt det där underbara som man inte haft tid eller pengar till - innan man blir dement? Var det inte så vi skulle ha det?

Är vi inte värda det, Fredrik?


Om författaren

Författare:
Angela Larsson

Om artikeln

Publicerad: 07 feb 2012 22:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: