sourze.se
Artikelbild

Kameraövervakning skulle hindra krogvaktsskandaler som den i Göteborg

"Man kan dra det här hur långt som helst, men det gäller nu en gång för alla att se till att få bort den negativa stämpeln från yrkeskåren så inte alla de som sköter sitt jobb ska få skit för att några få ställer till det."

Tolv krogvakter åtalades i förra veckan i det uppmärksammade målet i Göteborg, sex dömdes till fängelse och övriga sex friades. Med stor sannolikhet kommer fallet att tas upp igen i hovrätten.

Hur som helst hamnar krogvakter i fokus efter uppmärksammade fall i media. Mestadels har det handlat om fall där vakter blivit anmälda för övervåld under sina tjänsteutövningar. Det här fallet i Göteborg är väldigt allvarligt, att det har gått så långt att så många vakter har blivit fällda och där den som haft huvudansvaret fått ett så långt fängelsestraff som sex år och sex månader.

Det är för tidigt att uttala sig mycket om fallet innan målet omprövats i hovrätten, men det är allvarligt nog att det har gått så långt.

En ordningsvakts uppgift är att hålla lag och ordning på den plats där hon eller han jobbar och fungera som polisens förlängda arm. Alla brott ska anmälas och dokumenteras och ingenting får mörkläggas. Det förväntar man sig också av tjänstemännen som gått sin utbildning hos polismyndigheten.

Vi ska veta att de allra flesta ordningsvakter/väktare sköter sina arbetsuppgifter enligt regelverket, men olyckligtvis så finns det rötägg inom kåren precis som i många andra branscher. Varje ordningsvakt som missköter sig är ett misslyckande för mycket. Här ska det gälla nollvision i misskötsamhet och inget annat.

För att minimera riskerna att olämpliga ordningsvakter slinker in genom intagningskontrollerna så bör just kontrollen vid intagningen vara lite hårdare. Olämpliga personer slinker in alldeles för lätt idag. Jag har själv sett personer, som inte för allt för länge sedan hotade mig till livet under min tjänsteutövning, stå och jobba som krogvakter. Då pratar vi om personer som har nära samröre med kriminella ligor. Hur kommer det sig? Dessa personer står och jobbar sida vid sida med skötsamma ordningsvakter och risken för en konflikt är överhängande. En vakt som står nära en kriminell person vill gärna inte gå emot denne då risken att hamna i en mycket svår situation inte är allt för långt bort. Här finns det risk att utsättas för allvarliga repressalier om man inte delar samma åsikt som den mindre laglydige kollegan. Risken blir då väldigt stor att man undanhåller viktig information för att lösa ett brott.

Hur kan man då lösa problemet med våld/brottsbenägna krogvakter? Det finns olika alternativ:

- Införa kameraövervakning inne i lokalerna och inte låta integritetsfrågan få bli ett hinder. Här gäller att säkerheten måste få ta överhand. Det skulle förebygga och avskräcka en stor del av all brott som sker i lokalerna. Dessutom skulle kameraövervakningen fungera som en utmärkt bevisföring vid ett rättsligt fall.

- Förlänga batong/handfängselutbildningen för ordningsvakter. Jag anser att några veckors utbildning inte är tillräckligt för en ordningsvakt, som får bära och använda batong och handfängsel under tjänst. Här behövs specifik utbildning för användandet av skyddsutrustningen. Batongerna och handfängseln kommer upp allt för ofta och det är inte alla gånger nödvändigt.

- Att krogägare anlitar två vaktbolag till sitt etablissemang. Det är en väldigt stark kollegial bransch och det är bra i och för sig. Men det gör det inte lätt att inte ingripa mot en kollega om han/hon skulle göra sig skyldig till ett brott. Med två bolag uppstår konkurrens vilket skulle leda till att man vill vara bättre än den andra och på så sätt minska risken för tjänstefel då man inte skulle vara lika säker på att inte bli angiven av kollegan i det andra företaget.

Man kan dra det här hur långt som helst, men det gäller nu en gång för alla att se till att få bort den negativa stämpeln från yrkeskåren så inte alla de som sköter sitt jobb ska få skit för att några få ställer till det.


Om författaren

Författare:
Fadde Darwich

Om artikeln

Publicerad: 03 feb 2012 13:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: