sourze.se
Artikelbild

Anders "arga snickaren" Öfvertramp!

"Hur kan han stå framför en kamera och säga att du är inte en pappa, du fixar inte det här, du vet inte ens när dina barn ska ha mat, du klarar inte dittan och dattan!? Herr Öfvergård är ute på mycket djupt vatten."

Egentligen borde jag sova för länge sen men jag hörde på jobbet att "arga snickaren" ska ha betett sig väldigt illa mot en människa som mår dåligt. Jag var helt enkelt tvungen att se om förnedringstelevisionen verkligen nått våra vardagsrum, och tyvärr, så är fallet.

Att Anders Öfvergård far fram som en vilde bland folk som bränt ut sig eller fastnat totalt med sina byggen har jag väl vetat och ibland bläddrat förbi på TV:n. Visserligen finns det väl en överenskommelse, det är lite av en ge-och-ta-situation där folk blir förolämpade och ibland skäms, men sedan får sina hem nästan färdigrenoverade gratis. Eller ja, till priset av skam. Men sen blir arga snickaren kramad och får sin medalj och en massa företag får sina varor visade på bra sändningstid. Man skulle kunna tycka att detta är en "win win situation". Själv har jag aldrig riktigt lagt någon tid på att titta på programmet, då det kan snudda vid gränsen till förnedringstelevision, vilket bara skulle förarga mig.

Men tyvärr såg jag nu ett avsnitt med en ensamstående pappa vid namn Per-Arne. Detta var det grövsta jag sett när det kommer till förnedringstelevision. Idioten, och jag måste kalla honom så, arga snickaren alltså, far fram som om han har utbildning i psykologi, kännedom om människors beteende vid förnedring när de mår som sämst och kunskap om hur långt man kan pressa människor innan de knäcks eller tar sig av daga. Han har inte denna kunskap, hur kan han stå framför en kamera och säga att "du är inte en pappa", "du fixar inte det här", "du vet inte ens när dina barn ska ha mat", "du klarar inte dittan och dattan"!? Herr Öfvergård är ute på mycket djupt vatten. Vem har gett honom dessa tyglar, vem tusan är ansvarig för programmet? Vi får följa Per-Arne när han står och tvekar och inte vågar, hela människan skriker osäkerhet över att sätta igång och borra samtidigt som hantverkare springer runt honom med all sin kunskap. Finns det ingen på denna redaktion som har ett hjärta?

Det finns hundra andra sätt att göra liknande program utan att behöva hänga ut en människa på detta vis. Det jag ser är total förnedring av en människa som är alldeles för snäll och mycket osäker men som faktiskt försökt och inte gett upp. Det spelar ingen roll att han inte lyckats, inte heller hur stort han misslyckats, men det spelar väldigt stor roll hur han förnedras, omänskligt och tragiskt av kanalen.

Och kom för guds skull inte och säg att han i alla fall fått det förbättrat för sina barn, det kan man göra på många andra sätt utan att förnedra så till den grad.

När jag ser ”Arga snickaren” kan jag endast se en prostituerad snickare som sålt sin själ för pengar och uppmärksamhet på bekostnad av en snäll kille och förnedring utav densamma. Jag hoppas verkligen att arga snickaren inte har egna barn, för om de ser hur illa han behandlar människor kan de inte annat än må dåligt och vara allt annat än stolta, eller ännu värre, de kan bli som pappa.

Om sex timmar ska jag vara i andra ändan av Skåne och vara statist i en Wallanderfilm, jag borde sovit för länge sen men vissa saker går före allt annat, och när det gäller orättvisor som denna kommer de allra först.

Om arga snickaren vill göra bot för sina synder så kan han åka runt till människor som Per-Arne på sin semester, hjälpa dem gratis och utan kameror, ingen lön eller uppmärksamhet utan bara ett givande av godhet, varje semester framöver. För du är väl en god människa, Anders Öfvergård? Jag vill ju inte tro annat än att det är godhet bakom ditt handlande. Gör du detta så kan jag villigt erkänna att du är en god människa och en bra pappa, inte annars.


Om författaren

Författare:
Angus Liddell

Om artikeln

Publicerad: 20 okt 2011 10:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: