sourze.se

Göran Persson hade rätt om Kina

Kina kommer inte att införa nån sorts demokrati som västvärlden vill. Med sin stora befolkning är Kinas enda chans att undvika kaos en permanent ekonomisk diktatur.

Göran Persson fick utstå mycket spott och spe när han uttalade sig positivt om Kina, om att det var ordning och reda i det landet till skillnad mot Ryssland där det var fullt kaos. Fortfarande är det många som inte fattat att det är nåt nytt på gång med Kina och dess ekonomiska utveckling. Fortfarande finns det många som hoppas och tror att Kina så småningom kommer att utvecklas till en demokrati. Men det gör man inte av omsorg om det kinesiska folket. Den verkliga anledningen är att man fruktar att Kina ska få ett globalt ekonomisk herravälde. Den enda möjligheten att stoppa Kinas framfart är om landet tvingas införa nån sorts demokrati. Men den utvecklingen är mycket osannolik. För Kinas enda chans att förhindra ett totalt kaos med sin stora befolkning är en permanent ekonomisk diktatur tillsammans med marknadsekonomi. Man såg ju hur det gick till när Sovjetdiktaturen föll och man där skulle införa marknadsekonomi. De nya makthavarna föll för ekonomiska experter från väst. Men deras verkliga intresse var att få Ryssland bankrutt och därmed slippa en ekonomisk stormakt och konkurrent.

För vart år som går blir Kina allt starkare tack vare sin diktatur och desto svagare blir USA på grund av sin så kallade demokrati. USA skulle behöva införa nån sorts diktatur för att kunna genomföra nödvändiga strukturella förändringar. Sverige hade på 1990-talet under Göran Persson nån sorts ekonomisk diktatur då landets ekonomi lyckades tillfriskna. Men vi hade tur eftersom vi kunde exportera oss ur krisen och vi hade en befolkning som inte protesterade särskilt mycket. Den turen har inte Grekland för närvarande. Grekerna borde också införa diktatur. Men det kommer aldrig att ske. En demokrati har alltid svårt att genomföra dessa strukturella reformer på grund av motståndet från en konservativ befolkning som inte vill veta av några uppoffringar.

Just nu är det fullt kaos i västvärldens ekonomier. De tuffa beslut som måste tas skjuter man på hela tiden och därmed förvärras krisen. Men som vanligt kan Sverige klara sig tämligen helskinnat ur vad som komma skall. Och under tiden går Kina sin egen väg. USA kommer att få stora problem.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 11 okt 2011 07:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: