sourze.se

Vad väst kan lära av Kina

"Väst valde att pumpa in pengar i finanssystemet med det enda konkreta resultatet att bankerna kunde göra sina bonusprogram ännu mera generösa. I stället för nedsippringseffekt fick vi en statsskuldkris."

I en artikel i DN den 31 augusti 2011 recenserar Sverker Lenas Loretta Napoleonis bok med titeln "Made in China - Den nya ekonomiska supermakten" läs recensionen här.

Är Kina en iskall diktatur eller en pragmatisk enpartistat som botar recessionen med att satsa på infrastruktur och alternativa energikällor? På denna frågan svarar Lenas på följande sätt:

"Enorma satsningar på vägar, kollektivtrafik och förnybar energi - närmast att betrakta som en green new deal - räddade tillfälligtvis Kina från recession och väst från depression."


Kan Kina återigen rädda ekonomin i väst från en oundviklig recession? Det är inte troligt, men man kan kanske rädda sig själv från en recession. Åtgärdspaketen vid krisen 2008 ägnas i boken en intressant jämförelse. Väst valde att pumpa in pengar i finanssystemet med det enda konkreta resultatet att bankerna kunde göra sina bonusprogram ännu mera generösa. I stället för nedsippringseffekt fick vi en statsskuldkris.

Lenas kommer till följande slutsats:

"Så visst kan man hitta invändningar mot denna bok. Men det hindrar inte att Napoleonis punkteringar av våra ofta uppblåsta Kinaschabloner är både frigörande och belysande. Hennes strävan efter en djupare förståelse för denna uråldriga och annorlunda kultur kommer inte ur påklistrad humanism, utan ur en övertygelse att väst har en del att lära. ... Steg ett under läroprocessen kan nog vara att överge vår självrättfärdiga bild av ett iskallt, diktatoriskt Kina i motsats till ett upplyst, demokratiskt väst. Kanske går skiljelinjen snarare mellan en pragmatisk enpartistat och en halvblind finansoligarki."


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 22 sep 2011 14:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: