sourze.se
Artikelbild

Vad är musik?

Mycket betas av. När blir jag miljonär? Vem är bäst i världen på att göra musik? Håller melodierna på att ta slut?

Pontus de Wolfe & Salem Al Fakir
Vad är musik - och 100 andra jätteviktiga frågor
Bokförlaget Langenskiöld
Utgivning: September 2011


Jag kan inte påstå att jag slukar allt som Salem Al Fakir ger ut i musikväg, men jag gillar honom skarpt. Han är en innovativ artist, han experimenterar, leker, kränger sina arrangemang över stupet, kör sin grej. Ibland blir det för mycket, för snälltokigt, för blippigt, andra gånger är det suveränt. Han har öra för melodier.

Nu har han skrivit bok tillsammans med gamle skol- och spelkamraten Pontus de Wolfe. Boken heter "Vad är musik - och 100 andra jätteviktiga frågor" och består av, precis som titeln fastslår, 101 frågor om musik och det som i folkmun kallas för musikbransch. Varje fråga har dessutom belönats med två svar, ett kort och ett långt. Det korta är ofta spefullt, ironiskt, lite filosofiskt och roligt men lika ofta tramsigt och sedan kan man värdera trams lite hur man vill eller bara låta det vara som det är. Det längre ger en del schyssta tips och spinner på sina ställen vidare på det filosofiska, flippade.

Mycket betas av. När blir jag miljonär? Ska man bedöma skivan efter omslaget? Kan man äga musik? Hur kommer jag i kontakt med rätt folk? Vem är bäst i världen på att göra musik? Håller melodierna på att ta slut? Vilket instrument är bäst att skriva musik på? Hur gör man när man säljer sig? Minns själv hur jag, när jag var rockstjärna på 80-talet, funderade över det där med melodier, om alla redan skrivits och vad det i så fall skulle innebära.

Flera av frågorna är tidlösa, universella, till och med spännande, i varje fall för musiker och inte minst för de som är i sin linda, som står i replokalen eller sitter och skapar i hemstudion, som försöker hitta soundet, tonen, uttrycket. Lite flamsigt emellanåt, någon gång till och med intetsägande, men det där vägs upp av riktiga pärlor.

Budskap: Gör din grej, tro på dig själv, var gärna pionjär, skit i trender, ta ut svängarna, experimentera. Sådant måste man ju bara applådera.


Gå till Whildes bokhörnaOm författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 09 sep 2011 05:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: