sourze.se

Problem med kommentarer på nätet - been there, done that

Aftonbladet och Expressen begränsar sina läsares frihet att kommentera på nätet, de vill komma åt hat och kränkningar. Sourze var där för sex, sju år sedan.

Aftonbladet och Expressen skärper nu kontrollen av vad som skrivs i deras kommentarsforum. Been there, done that. Sourze, som låg långt före de etablerade tidningarna med att tillåta kommentarer till publicerade artiklar, hade sin tuffa tid 2004-2005. Man kunde från start 2001 helt fritt och anonymt publicera sina kommentarer och tendensen var att vissa individer, "som inte hade mer för sig om dagarna", ägnade sig åt att agera som fler än en person, genom att provocera och kränka i ett fingerat namn och manipulativt supporta provokationerna via ett annat. Vissa stal andras identiteter genom att skriva i deras etablerade nick och fortsatte konversationen i ytterligare ett. Vissa skrev kommentarer i artikelförfattarens riktiga namn.

Ja, det blev kaos. Folk blev arga och ledsna, bråkade med varandra och lämnade sajten, vi på redaktionen blev inblandade och ombads lösa konflikter och ändra våra rutiner. Vi ägnade mer och mer av vår tid på redaktionen åt att rensa och på annat sätt hantera problemet. I det längsta försvarade vi den öppna och fria linjen, men till slut orkade vi inte längre. En natt byggde vi om systemet och lanserade krav på inloggning. Nästa morgon ringde Sakkari Pitkänen, Metros då varande chefredaktör till mig och ville göra reportage om vår ändrade policy.

Mängden kommentarer sjönk dramatiskt. Hettan avtog. Det var skönt att slippa allt skräp, men det kändes som mycket bra också försvann. Många upplevde det nog som ett intrång i deras integritet att avkräva registrering för att kunna skriva, som att det var mot internet som idé och mot Sourze, som idé, att begränsa det fria samtalet. Det var som en kollektiv bestraffning att stänga av alla bara för att vissa missbrukade forumet.

Ganska länge levde vi med den här nya lösningen, men sedan något år har vi nu fler strängar på vår lyra. Man kan nu välja mellan att registrera sig och logga in, logga in via sitt Facebook-konto eller skriva helt anonymt med ett nick som man väljer från tillfälle till tillfälle. I komplettering till det här har vi skapat hinder mot att välja nick eller namn som någon annan registrerat och vi har skapat tekniska möjligheter att stänga av användare som ändå väljer att missbruka forumet genom att t ex upprepat skicka in kränkande kommentarer.

Lycka till Mattsson och Helin!


Om författaren

Författare:
Carl Olof Schlyter

Om artikeln

Publicerad: 30 aug 2011 10:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: