sourze.se

Massmordet i Norge - en akt av en ensam

kristen fundamentalist?
Jag tror inte att det här är en isolerad händelse. Det visar snarare hur allmänna tankar och småhatande i ett samhälle kan bli manifesterade genom en "hatisk robot".

När man skriver om attentatsmannen Anders Behring Breivik som står bakom den groteska massavrättningen i Norge kallar man honom kristen fundamentalist. Jag vet att det uttrycket är vanligt i sådana här sammanhang när det rör sig om en ensam galning, men jag kan tycka att det är en missvisande beskrivning. Dessa män må vara fysiskt ensamma, men de har tusentals likasinnade på nätet som bloggar, twittrar och nätverkar. Dessa kallar sig inte kristna i första hand, utan liberalkonservativa, där ideologin kan definieras som en vurm för personlig frihet, människans egna ansvar, motståndet mot ett för stort inflytande av staten både när det gäller den egna ekonomin och inblandning i kärnfamiljen som helst ska bestå av pappa, mamma, barn i den ordningen.


Anders Behring Breivik beskrivs som nationalist med ett hat mot muslimer. Han var medlem i en Frimurarorden, var politiskt aktiv i vad som kan jämföras med Norges svar på Sverigedemokraterna. Han var extremt driven i sin övertygelse och hade tydligen sammanfattat ett 1500 sidor långt manifestament som finns på nätet. Han förekom som facebook-kompis i Sverigedemokratiska och nationalistiska kretsar. Man kan säga att hans politiska övertygelse låg långt ut på högerkanten och att han hyste ett hat mot socialdemokrater, marxister och kommunister.


Jag frågar mig hur många människor som ändå är delaktiga i denna typ av störning. De övertygelser som Anders Behring Breivik står för finns även hos många svenskar som röstar förutom sverigedemokraterna även på moderaterna, centern och kristdemokraterna. Som kan finnas inom militären, polisen och i kommunstyrelsen.

Och om man är inne och läser på de svenska frihetsälskande bloggarna som står för nyliberalism, "äkta" marknadsekonomi kan man hitta en hel del konstiga värderingar. Dessa människor har vanliga jobb och finns överallt ibland oss. Jag tror inte en människa behöver vara extremstörd för att hamna i detta flöde av hatiska idéer som flödar på internet. Det är mycket konstiga idéer som figurerar på bloggar, communities och tankesmedjor. Det kan vara ett hat mot muslimer, kvinnor, socialdemokrater, kommunister you name it! Det groende hat som finns inom dessa grupperingar kan till en början varit en lite gemytligt småhatisk stämning mot t ex socialdemokrater, för att sedan eskalera till en mobb.

Det är just det. Allt detta småhat vi "normala" tillåter oss att ge uttryck för. Tillslut hamnar dessa kollektiva åsikter hos en "hatisk robot" och vårt tillsynes ofarliga hat blir plötsligen manifesterat genom dessa individer. Men tro inte att det här är en isolerad händelse. Det visar bara hur lätt våra allmänna tankar i samhället kan bli verklighet. Därför är det oerhört viktigt vad vi människor tänker för tankar.


Titta bara på vad som hände med den "socialdemokratiska" kongresskvinnan Gabrielle Giffords som sköts vid ett politiskt möte av en ensam galning som blivit hetsad i sina åsikter av sådana som Sarah Palin som öppet visar sitt hat mot vissa grupper i samhället.

Och att Olof Palme blev skjuten förvånar mig egentligen inte. Han var hatad av så många. Kallades landsförrädare och klassförrädare. Att folk uttryckte sitt hat så öppet mot Palme var mer regel än undantag. Man reagerade inte för det. Deras hatiska uttryck var ju just bara ett uttryck. Inte menat att tas bokstavligt, men vem som än mördade Palme hade mångas omedvetna kollekiva tankar bakom sig.
Som en osynlig armé av hatiska tankar.

Här kommer vi in på ett ämne som verkligen intresserar mig. En del av dessa teorier kallas kvantum-teori. Hur mycket av en nations tankar påverkar ett lands utveckling egentligen? Kan en nations tankar manifisteras genom en person?

Human intention can significally influence properties of material and nature of reality. Human beeings thoughts and feelings are more powerful than a radio-transmitters. Dr. William Tiller professor emeritus of Materials Science and Engineering


Om författaren

Författare:
Anna Drangel

Om artikeln

Publicerad: 24 jul 2011 10:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: