Vilken åsikt en människa än ställer sig bakom så är det rätt för den personen. Det spelar ingen roll hur starka bevis eller vilka övertygande argument det finns för att motbevisa det. Faktum kvarstår; det som är rätt för mig är rätt för mig. Det är först när jag själv väljer att ändra min åsikt det kommer att öppnas upp nya perspektiv och komma nya insikter.
Bakom en åsikt finns det erfarenheter, föreställningar, trosuppfattningar, värderingar, behov, min egen självbild och vari jag finner min identitet. Att be mig ändra min åsikt kan således vara ett försöka att ändra min identitet eller de värderingar jag bär på. Det sker inte hur lätt som helst.
Säkert finns det någon som redan nu tänker; "Men självklart finns det saker som är rätt och saker som är fel!" Då vill jag bara säga "ja, det gör det" eller "nej, det gör det inte". Om det jag tycker är rätt så betyder det att jag har rätt och om jag tycker att du har fel så har du fel. Eller – alla har alltid rätt eller så har alla alltid fel.
Mitt förhållningssätt är att en åsikt är en åsikt och borde vara fri att uttrycka oavsett vad den rymmer. Visst finns det lagar som är till för att motverka förtryck, förtal, rasism, kränkning och särbehandling, men det kommer aldrig stoppa någon att tycka vad de tycker. En åsikt kan aldrig vara farlig i sig, det är när en extrem åsikt mynnar ut i handling det behövs sättas tydliga gränser.
Alla konflikter, både på personlig och nationell nivå, handlar uteslutande om rätt och fel. Det alla strider, tvister, osämjor och schismer föds ur är ett förhållningssätt eller synsätt som går ut på att försöka övertyga den andre parten om att jag har rätt och att du har fel. Ibland stannar det vid ett samtal, ibland slutar det i osämja och ibland leder det till våld och förtryck. Ibland kan till och med min egna starka övertygelse att jag har rätt ge mig befogenhet att slå någon på käften för att de tycker annorlunda. I en stark åsikt finns ett slags berättigande att handla utan eget ansvar och ju fler som tycker samma, desto starkare växer sig berättigandet.
Ta religion som ett exempel. Alla de krig som förts i religionens namn har ingenting med religion att göra över huvud taget. Det handlar enbart om vem som har rätt och vem som har fel. De tolkningar som görs av de religiösa texterna används som maktinstrument och blir en katalysator för vad du har rätt att göra mot en annan människa. På en djupare nivå handlar det om människans oförmåga att vara kärleksfull för kärlek är vad alla religioner bygger på.
Med andra ord: Om du tror att Elvis fortfarande lever, att världsmästerskapet i fotboll 1958 aldrig ägt rum eller om du kan prata med din döda mamma, så kommer det vara lika sant för dig som det är för någon annan att veckans första dag är måndag eller att Sourze stavas med z.
Slutligen vill jag bara tillägga att jag har helt rätt i allt det jag nedtecknat här och tycker du något annat så har du fel. Eller så är det precis tvärtom!
Av Per Poulsen 16 jul 2011 10:45 |
Författare:
Per Poulsen
Publicerad: 16 jul 2011 10:45
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå