sourze.se
Artikelbild

Politik – en jakt på Ordet

"Vår ärorika historia visar exempel på hur ord kunnat förföra ett helt folk. Paradexemplet är folkhemmet: den lilla röda stuga där pappa staten och mamma kommunen vårdar och pysslar om oss. Den som hittar nästa ord med dessa kvalitéer har makten."

Politik är ideologi eller krasst intresse. Det är statsmannaskap eller taktiserade. Det är populism eller elitism. Men det är språk också. Massor med tal, diskussioner, debatter, intervjuer, förankrande … Och det blir mer och med språk.

En gång i tiden röstade vi efter position i samhället. Det behövdes inte så mycket prat, och egentligen hade man kunna ersätta fria val med befolkningsstatistik. Så är det inte längre, och politiker letar efter ideologiska rötter eller nya idéer, berättelser eller sammanhang eller något att känna igen sig i. Liberalism, konservatism och socialism är tomma ord för de flesta. Så alla, gamla och nya partier, kastar sig över ekologi, feminism, nationalism, integritet. Ja, det blev inte mer, för idéer är en bristvara för åtta kollektivistiska partier som ska locka röster från några miljoner individualister. Det går inte.

Då blir politik en strid om ord. Vår ärorika historia visar exempel på hur ord kunnat förföra ett helt folk. Paradexemplet är folkhemmet: den lilla röda stuga som finns i varje svensk hjärta, där pappa staten och mamma kommunen vårdar och pysslar om oss. Ordet är en framgångssaga efter snart fyra generationer. Den som hittar nästa ord med dessa kvalitéer har makten.

Vi ska se på två försök. Alliansen har tagit sig an ordet utanförskap. Egentligen var detta ett begrepp som Assar Lindbeck myntat outsiders och insiders för något lite annorlunda, men alliansen gjorde ordet till sitt. Sakligt handlar det om jobb, men sakfrågor är värda mindre än intet. Det är den emotionella laddningen som gäller. Och alla har vi stått vid sidan av sandlådan och inte fått vara med de andra barnen. Det gör oss mottagliga.

Socialdemokraterna försöker nu göra det bästa av barnfattigdom. Alla inser att detta egentligen är föräldrafattigdom. För något år sedan skulle man ha fokuserat på mamman, kvinnan, den utsatta ensamma mamman. Men hur mycket mer emotionell kraft finns inte hos barnet, det oskyldiga, hjälplösa barnet?

Både blått och rött lag har försökt ladda skattesänkningar med starka känslor: ekonomisk frihet respektive hål i välfärden. Men ingen har lyckats. Förtroendekapitalet saknas för båda.

Men jakten på Ordet fortsätter, och den finner det starkast laddade ordet vinner, speciellt om det blir ett positivt ord.


Vill du veta mer om politik och språk, läs Lars och Martin Melins "Dom bara pratar. Prat, press, poltik."


Om författaren

Författare:
Lars Melin

Om artikeln

Publicerad: 11 jul 2011 13:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: