sourze.se

Europas dåliga ekonomi

"En gång i tiden följde alla länder i EU-regelboken som stipulerade att budgetunderskottet fick vara högst tre procent av BNP och statsskulden högst 60 procent av BNP. I början av 2000-talet började de flesta länderna i EU att bryta mot denna regel."

I en artikel av Andreas Cervenka i SvD den 5 juni 2011 med rubriken "Merkels mörka hemligheter" behandlas Europas svåra ekonomiska läge.

En gång i tiden följde alla länder i EU-regelboken som stipulerade att budgetunderskottet fick vara högst tre procent av BNP och statsskulden högst 60 procent av BNP. I början av 2000-talet började de flesta länderna i EU att bryta mot denna regel och fjol var det bara Finland och Luxemburg som höll sig på rätt sida om lagen. Statsskulden i Tyskland har stigit till rekordnivån 80 procent. Det är visserligen lägre än i mångas andra länder i EU men problemen tornar upp sig med en befolkning som blir allt äldre. Om kostnaden för framtida pensioner och sjukvård räknas in är Tysklands verkliga statsskuld 250 procent av BNP enligt vissa ekonomer. Japans nuvarande statsskuld är 200 procent av BNP.

Om Merkels situation har Cervenka följande att förtälja:

"Varje gång det varnas för en ny bankkris i Europa har Angela Merkel alltså all anledning att börja skruva på sig och flacka med blicken. Kanske är det därför hon den senaste veckan tycks ha svängt och är redo att ännu en gång skicka en ny omgång pengar till Grekland utan krav på att de banker som sitter på grekiska statspapper ska tvingas svälja förluster. Ju längre det bistra pokerpartiet om eurons framtid pågår, desto tydligare blir det att förlorarna är många och vinnarna få."


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 09 jun 2011 12:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: