sourze.se
Artikelbild

Yoko Ono funderar

Ibland får man intrycket av att en hel värld hatar Yoko Ono. Det var ju hon som splittrade Beatles. Eller?

Yoko Ono
Funderingar som jag gärna delar med mig
Direktöversättning: Eiko & Yukiko Duke
Bakhåll
Utgivning: April 2011


"Om man försöker leva som andra gör eller försöker anpassa sig till samhällets krav, förlorar man mycket av sin inre kraft." Visst, man kan gå med flocken, men det är ett säkert sätt att gå blint. Bättre att gå vilse där ingen väg ännu trampats, för ingen annan väg leder hem.

Ibland får man intrycket av att en hel värld hatar Yoko Ono. Det var ju hon som splittrade Beatles. Eller? Nja, John förälskade sig i Yoko och tröttnade på pojkgnabbet med Paul. Man kanske kan säga att John växte upp. Eller ville gå vidare. Men det är alltid lättare att skylla på en utomstående. För fansen var de fyra Beatleskillarna heliga. Yoko var "den konstiga" som trängde sig in och slog split.

Jag har aldrig varit såld på Beatles musik. De nådde inte ända in till mig, annat i ett par isolerade sånger. Däremot lyssnade jag väldigt mycket på Lennon/Ono. Jag hade ett eget rockband som spelade in en cover av Onos febriga "Kiss kiss kiss". Hennes soloplatta "Season of glass", som släpptes som ett sorgearbete efter att John mördats, är helt klart underskattad.

Hon har gått sina egna vägar och stått upp för sig själv. Sådant sticker i ögonen på människor som inte går sina egna vägar eller står upp för sig själv. Hon är en multikonstnär som testar gränser och det utmanar i en värld med många gränsvakter.

Hon har skrivit boken "Funderingar som jag gärna delar med mig". Det är en kort bok om livet, om mordet på John, om barnen, konstnärskapet, sorgerna, glädjen i att åldras.

Yokos budskap är inte unika - vi har läst dem i många sammanhang, hört dem från diverse coacher och livsfilosofer de senaste tjugo åren och kanske till och med formulerat dem på egen hand - men om vi anammar dem så blir de revolutionerande.

I takt med att levnadsstandarden ökar mår människor sämre. Inte i första hand de som hamnar utanför välfärden utan de vi som omhuldas av den. Vi tycks inte bli lyckligare och friare av att vara mer effektiva, informationsflödet ger ingen varaktig glädje, den moderna tekniken garanterar inte lekfullhet, den fria marknadens överdosering av vaccin och tabletter gör oss äldre men sjukare.

Mer än någonsin tidigare söker vi en mening. Vi söker lisa från tomheten och ledan. Vi är mätta på alla plastleksaker och hamburgerrestauranger. Yokos "Funderingar" ger oss andrum. Den ger oss tron tillbaka. På det enkla. Inte för att livet är enkelt, utan för att det inte behöver göras svårare än vad det är.

Översättningen känns lite som ett hastverk och drar ner betyget, men:

"Låt oss slå vakt om våra drömmar!"

Gå till Whildes bokhörna


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 25 maj 2011 07:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: