sourze.se

Jag hade velat se Usama bin Ladin i domstol

"Jag hade sett fram emot en rättegång emot Usama bin Ladin, där man hade kunnat ställa honom till svars som den människa han är. Istället är han nu en martyr i nätverket al Qaida och bland dess anhängare."

Usamas död känns lite som Hitlers – den verkar inte att gå att bevisa ordentligt. På tv pratar man om dna och den amerikanska presidenten Obama går ut med en stolt meddelande om att man nu dödat den man som varit den som förnedrat USA mest.

Usamas bin Ladin har skapade lidande och död för en massa människor och han har varit svårfångad. Jag hade hoppas på att han skulle fångas in och dras inför rätta i Haagdomstolen till exempel. Men USA har inte acceptera den som domstol, vilket i sin tur borde göra att inget annat land borde acceptera USA:s sätt att skipa rättvisa.

Men det är som det är. På Facebook dyker det upp kommentarer som att världen nu har "en idot mindre" och "äntligen är idioten död". Det är märkligt hur vi människor tycker att att döda en brottsling är det som gäller i part och minut. Jag är emot dödsstraff, jag anser att man inte kan vara för dödsstraff och samtidigt kalla sig demokrat. Alternativet är blodshämnd och det har vi avskaffat för att försöka få ett humanare samhälle.

Jag hade sett fram emot en rättegång emot Usama bin Ladin, där man hade kunnat ställa honom till svars som den människa han är. Istället är han nu en martyr i nätverket al Qaida och bland dess anhängare. I övrigt så är han en Hitler.

Jag undrar hur det kunnat vara så svårt för USA:s militär att fånga in Usama, men att få hans dna var tydligen inget problem.

Personligen är jag nyfiken på vad Usama menade när han en gång sa på en video att det fanns en anledning till att han inte bombade till exempel Sverige. Jag minns att det tystnade i svensk media då, lite harklingar och så var det inget mer med det.

Nå, synd att vi inte fick se honom i domstol istället för att detta skulle sluta med ett eviga bombande som bara skapar lidande och död.


Om författaren

Författare:
Mikael Vasara

Om artikeln

Publicerad: 02 maj 2011 13:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: