sourze.se
Artikelbild

Vuxna kan påverka ungas destruktiva beteende

"Vuxna borde reagera hårdare mot alkoholmissbruk och rökande bland ungdomar. Vi får förbättra våra relationer till ungdomar och ha mer av det goda och existentiella samtalet på skolgården, fritidsgården eller på gator och torg."

Ungdomar gör som de vill och vuxna ursäktar dem med att "de bara är barn". Men vuxna kan påverka den sociala personligheten hos barn i tidig ålder. Barn kan inte uppfatta och värdera sig själva utifrån sina erfarenheter och handlingar. Det finns ett samspel mellan ungdomarnas medvetande och deras personlighet. Bara genom att vara tillsammans och kommunicera med vuxna, särskilt föräldrar, får ungdomarna veta vilka de är och lära sig skilja mellan rätt och fel.

För att kunna se sig själva, veta vilka de är och få en uppfattning om sig själva måste ungdomarna se sig själva i andras ögon. Vuxna kan påverka ungdomars destruktiva beteende om de bara reagerar och tar sig tid för att tala om för barnen att de skadar sig själva och andra. När ungdomar utför en handling, till exempel börjar röka, kan ungdomar själva varken bedöma rökandet eller motivet för rökandet. Däremot kan ungdomarna spegla sig själva i vuxnas reaktioner på till exempel rökandet. Utför man en handling och märker att omgivningen och vuxna inte bryr sig upplever ungdomar en helt annan känsla av sig själva och sin personlighet än om vuxna reagerar negativt. Hur andra människor uppfattar "mig" betyder inte bara att det ger kunskaper om mig själv, det formar även mitt fortsatta beteende.

Någon har sagt "ungdomar gör inte som vuxna gör, de gör som vuxna tillåter". Jag tycker att alla barn är allas barn. När ni ser att ett barn röker, dricker alkohol etcetera – ta er tid att tala om för dem att det de gör kostar dem både pengar och hälsan. Vuxna borde reagera hårdare mot alkoholmissbruk och rökande bland ungdomar. Vi får förbättra våra relationer till ungdomar och ha mer av det goda och existentiella samtalet på skolgården, fritidsgården eller på gator och torg. En start vore att kommunfullmäktige beslutar om en rökfri dag i Botkyrka.


Om författaren

Författare:
Behzad Dariusson

Om artikeln

Publicerad: 08 apr 2011 09:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: