sourze.se
Artikelbild

Lukas Moodysson & Döden

Lukas är ett skilsmässobarn, redan övergiven en gång. Nu ska han göra upp med någon som helt plötsligt försvunnit. Stuckit. Till andra sidan.

Lukas Moodysson
Döden & Co
Wahlström & Widstrand
Utgivning: Mars 2011


En pappa dör och en son står ensam med en uppgörelse. Det enda som finns kvar är talet 0.

"Fucking Åmål", "Tillsammans", "Lilja 4-ever". Det är kanske främst så vi känner honom. Som filmregissören. Men Lukas Moodyson skriver ju böcker också. Han debuterade redan som sjuttonåring, med diktsamlingen "Det spelar ingen roll var blixtarna slår ner".

Jag har läst många romaner de senaste åren som velat ge sken av att vara självbiografiska. Jag har också läst självbiografier som velat ge sken av att vara romaner.

På omslaget till Moodyssons "Döden & Co" står att detta är en roman. Romanen handlar om Lukas, författare och regissör från Malmö, som håller på att skriva ett manus om Marilyn Monroe när någon ringer från sjukhuset. Lukas tar en taxi till akuten. Men för sent. Fadern är redan död. Hjärtinfarkt. Eller något med binjurarna. Från den ena sekunden till den andra.

Fadern var en alkoholiserad professor i matematik som blivit besatt av talet 0, fått sparken och förtidspensionerats. Lukas är ett skilsmässobarn, redan övergiven en gång. Nu ska han göra upp med någon som helt plötsligt försvunnit. Stuckit. Till andra sidan. Och lämnat avkomman i ett ingenmansland. Lukas börjar googla kända dödsfall. Pappans knappologiska böjelse slår ut i sonen. Och sorgen är breddfull med chock, ilska, hat, kärlek.

Berättandet är flyktigt och hoppigt, som våra tankar. Det är ständiga stickspår på gång, tvära kast, malande nojor, tankar som bryts av andra tankar. Skönt också att Moodysson vågar vara patetisk, inte bara när patetiken är motiverad. Han har råd med det. Ingen kan säga något. Han är redan geniförklarad. Och det är bra, för då blir hans prosa också en måttstock. Längre fram, när andra tar efter och vågar vara patetiska, kan inte kritikerna slå sig för pannan, för då är det bara att hänvisa till Moodysson.

"Döden & Co" gör ont att läsa. Men så ska det vara. Döden är vår följeslagare. Vi kommer aldrig undan. Inte ens om vi, som Lukas i romanen, sticker till Thailand och möter ett spöke på ett hotellrum.

Gå till Whildes bokhörna


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 07 mar 2011 11:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: