sourze.se

Snart är det slut på krigandet

Cornelius Vreeswijk drömde om att det var fred på jord och alla krig var slut. Nu är det sant – eller åtminstone nästan. Framtida soldater kommer inte att kriga, istället kommer de att koncentrera sig på knark, överbefolkning och naturkatastrofer.

Det förekommer förvisso en del inbördeskrig här och var, men de är snart historia. Likadant är det med "kriget" i Afghanistan som amerikanarna håller på med. Det är tydligen en del svenska soldater med i det hela, men det är knappast någon som skriver eller pratar om det kriget mer än när nån svensk soldat blir skadad, får men för livet eller i värsta fall kommer hem i en kista med en svensk flagga över. "Kriget" i Afghanistan förs av arbetslösa amerikanska legosoldater mot i stort sett osynliga afghaner som slåss för livet och för rätten att odla opium och sälja heroin till all världens knarkare som ju blir fler och fler.

Nej, för att räknas som krig så ska det vara pansarslag med tusen stridsvagnar inblandade och infanterisoldater som marscherar fem mil om dan med en 30-kilos packning. Det är slut med det nu. Aldrig mer får jag åka omkring i en stridsvagn på Revinge hed. Tala om revolution i krigföringen.

Det är helt otroligt att det kunde gå så fort. Kriget i Afghanistan som Bush körde i gång var ett misstag, som aldrig kommer att upprepas, inte minst för att USA inte kommer ha råd med såna excesser i framtiden. Mycket beror också på att USA:s inflytande i världen hela tiden minskar. Det där med kärnvapen är det inte heller så många som tänker på eller oroar sig för nu för tiden. Så de lagren kommer snart att skrotas. Och här i Sverige lär det inte bli mycket kvar av det en gång så stolta försvaret.

På 2000-talet kommer det att behövas otroligt många "soldater" till helt andra uppgifter än till att slåss. Deras uppgifter kommer att koncentreras till att röra tre jättelika framtidsproblem: knarket, överbefolkningen och naturkatastroferna. Det är bara att titta på dagens rubriker för att se vad framtiden kommer att handla om. Knarkkriget i Mexico och tunisiska flyktingar i Italien. Det är för alla länder bara att ställa om försvaret för att i stället möta de oerhörda utmaningar som blivit brännande över hela världen.

Nu satsar EU alltmer på ökade anslag till gränsbevakningen för att förhindra den allt stridare strömmen av ekonomiska flyktingar från Afrika och Asien. Inom fem år är det troligen totalstopp för oönskade ickeeuropéer. Däremot kommer man att ta emot utbildade personer i yrken där det är stor brist på folk. I framtiden kommer det alltså att behövas massor av militärer och polis vid Europas gränser. Sådan är verkligheten.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 15 feb 2011 12:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: