sourze.se

Alltings mening

"Meningen med livet är ju det som bildar våra liv. Våra liv är uppbyggda av saker som händer, av olika orsakssamband. På så vis går det inte att förneka att allting har en mening oavsett om vi vill se meningen med något eller inte."

I den här artikeln ska jag gå igenom varför vi är besatta av att saker och ting ska ha en mening. Beror det på en rädsla för att någonting kanske inte är mer än vad det är? Hur står meningen med livet, som vi ser den, i kontrast till den mening som vårt liv faktiskt verkar ha? Vad är det vi vill se i livet och vad är vårt faktiska öde?


Vad är en mening?

En mening är en beskrivning av antingen en sak eller av hur flera saker fungerar tillsammans. Det är alltså antingen en mening om något eller en mening med något.


Meningen med livet är ödet

Meningen med livet är ju det som bildar våra liv. Våra liv är uppbyggda av saker som händer, av olika orsakssamband. På så vis går det inte att förneka att allting har en mening oavsett om vi vill se meningen med något eller inte. Alltså menar jag att våra livsöden automatiskt bildar en mening oavsett hur mycket vi själva styr över den meningen.


Saker får en ny mening

Det går att hitta en mening med allt, liksom det går att hitta en mening i allt. Vi tillskriver saker och ting en mening som det inte alltid hade från början. Ett glas får en helt ny mening/innebörd/funktion när vi upptäcker att man kan dricka ur det. En mening vi gett glaset som det inte hade när det bara stod där på hyllan.


Det meningslösa får en mening

När vi säger att något är meningslöst så är det för att något verkar sakna koppling till en mening som vi vill tillskriva saker och ting. Därför menar vi att det saknar mening för oss. Paradoxalt nog får ju det vi tycker är "meningslöst" en mening när vi slutar söka efter något "meningsfullt".


Om författaren

Författare:
Einar Wåhlberg

Om artikeln

Publicerad: 28 jan 2011 10:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: