sourze.se
Artikelbild

Rasister är välkomna

"Jag är antirasist och jag vill inte skicka rasister, nazister eller fascister till Gulag eller Auschwitz. Jag vill att ni som är rasister integrerar er i samhället och hjälper till att förbättra Sverige istället för att splittra oss, folket."

I en debattartikel här på Sourze undrar Rickard Melkersson vad vi antirasister ska göra åt rasisterna.

Först av allt vill jag fråga er rasister: Varför gör ni skillnad på människor efter hudfärg, eller om vi säger raser? Varför har till exempel vita människor enligt rasister eller den ariska rasen enligt nazister, ett högre värde än andra människor som inte är vita?

Rasister är för mig välkomna att framföra sina åsikter. De är ju trots allt människor, precis som andra homosapiens, även om de och jag har olika åsikter om människors lika värde. Men som Rickard Melkersson skriver i sin artikel är inte det intressantaste att veta vem som är rasist och vilka kriterium som måste uppfyllas för att klassas som det. Ja, det finns smygrasister i Sverige, men frågan var: Vad kan vi antirasister göra för att motverka rasism?

Jag vill utgå från att inte exkludera människor och förbättra den sociala och ekonomiska situationen som vissa av oss svenskar befinner oss i. Information och utbildning är också ett verktyg som motverkar ignorans och fördomar. Vi behöver kunna diskutera med varandra utan att vi far illa. Vi har rätt till våra åsikter, vi ska stå för dem, vara beredda att tänka till och tänka nytt, dock utan att kränka eller skada andra människor.

Jag är antirasist och jag vill inte skicka rasister, nazister eller fascister till Gulag eller Auschwitz. Jag vill att ni som är rasister integrerar er i samhället och hjälper till att förbättra Sverige istället för att splittra oss, folket.

Jag växte upp i en förort, kanske inte en av de största i Sverige. Det var invandrartätt, som på många andra ställen, kanske inte lika förfallet som på andra ställen, men många var ekonomiskt utsatta och arbetslösa, fritidsgårdar lades ner, etcetera. Flera av dessa aspekter bidrar till att människor känner sig arga och missnöjda, de riskerar att hamna i utanförskap, i kriminalitet, i alkohol- och drogmissbruk med mera. Att skolor, bibliotek, fritidsgårdar och vårdcentraler läggs ner eller besparas på, påverkar samtliga människor i ett samhälle. Alla är utsatta – inhemska svenskar likväl som utlandsfödda, som jag. Detta är Sveriges klassamhälle. Jag har levt den tillsammans med andra första- och andra generationens invandrare och inhemska svenskar.

Rasism eller dagens främlingsfientlighet är bara ett enkelt och dåligt svar på allvarliga sociala och ekonomiska problem som ständigt mörkas och nedprioriteras. Det är enkelt att tänka "vi" mot "dem", att det är deras fel, "utlänningarnas".

Satsa istället på att modernisera Sverige, rusta upp byggnader och bygg fler energieffektiva bostäder. Skapa verklig välfärd, satsa på utbildning, satsa på kultur och skapa nya gröna jobb. Ge oss möjligheten att ha drömmar och att att någon gång kunna leva dessa drömmar, utifrån våra egna förutsättningar, utifrån alla människors lika värde.

Även ni rasister är välkomna att tänka till, tänka på nytt och bidra till Sveriges utveckling för oss och kommande generationer. Vad spelar det egentligen för roll om jag har en indiannäsa, om du är "blek som ett spöke" eller "svart som natten"?


Om författaren

Författare:
Yuri Silva

Om artikeln

Publicerad: 27 jan 2011 11:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: