sourze.se
Artikelbild

En knivvass kulturkrock

När Amàr motvilligt följer med på bilsemester till Irak skriver han under sin egen fängelsedom.

Arkan Asaad
Stjärnlösa nätter
Norstedts
Utgivning: Januari 2011


Det finns olika sätt att närma sig litteratur. Ibland är det bara att helt förutsättningslöst öppna boken och kliva in. När man kliver in i Arkan Asaads debutroman "Stjärnlösa nätter" är man fast. Det går inte att komma ut, boksidorna välver väggar och tak runt läsaren. I takt med att snaran dras åt måste man helt enkelt veta hur det går, hur det slutar.

Vi pratar inte om ännu en deckare här, inte om en av alla dessa oräkneliga kriminalromaner som sipprar ut i dricksvattnet. Det här är så mycket mer spännande. Med enkla medel och ett rakt språk, med inlevelse och hjärta, berättar Asaad om hur en människas frihet kan krossas av hennes ärvda kultur. Och av hennes egen allt mer desperata arsenal av självbedrägerier.

Nittonårige Amàr, kurd från norra Irak men svensk sedan tre års ålder, återvänder till hemstaden Västerås efter att ha jobbat som lägerlärare i USA: Föräldrarna är skilda och fadern, familjens självklara auktoritet, har gift om sig. Amàr vill bli filmregissör och leva sitt eget liv, fadern har andra planer. När Amàr motvilligt följer med pappa och yngre syskon på bilsemester till Irak skriver han under sin egen fängelsedom.

"Stjärnlösa nätter" är en roman om kultur- och generationskrockar. Jag kan inte minnas att jag läst en mer rättfram och skakande skildring i ämnet. Det närmaste jag kan komma är Yeshiwork Wondmenehs roman "När bergen andas" från 2002.

Trots en inneboende styrka bryts Amàr ner av trycket från släkt och familj och gifts bort med sin kusin Amina. Hemma igen i Sverige tvingas han ta flera skitjobb för att försörja sig. Halva lönen måste skickas till Irak och sedermera Syrien där Amina väntar på svenskt pass. Amàr försöker hålla masken inför fadern samtidigt som han förälskar sig i en annan kvinna. Aminas far ringer upp från Irak: "Ta hem min dotter till Sverige annars dör du."

Arkan Asaad f. 1980, född i Kirkuk, den kurdiska delen av norra Irak precis som romanens huvudperson Amàr, uppvuxen i Eskilstuna sedan tre års ålder, är flerfaldig svensk mästare i taekwondo. När han nu debuterar som författare gör han det med en knivskarp helvetesvandring där det enda som kan rädda andra människors heder är den egna förlusten, det egna utplånandet.

Gå till Whildes bokhörnaOm författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 27 jan 2011 13:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: