sourze.se
Artikelbild

Kall som is

Vilken underbar bok denna "Kalla fakta om is" är! Jag smälte under läsningen.

Lena Sjöberg
Kalla fakta om is
Förlag: Opal
Utgivning: December 2010


Det finns inget ämne som är för litet för en bok. Man kan skriva om vad som helst och det mesta blir mer spännande än vad man först kunnat tro och misstänka.

I Peter Høegs "Fröken Smillas känsla för snö" fick man lära sig en hel del om is, vad de olika varianterna heter, hur de är formade och vad de kallas på grönländska. Vem brydde sig innan dess? Is är is och hör vintern till. På is åker man skridskor och halkar omkring och bryter benen.

Vid sidan av Høegs moderna klassiker kommer nu en hel bok bara om is. Expert i det här fallet är Lena Sjöberg f. 1970, uppvuxen i Sandviken men bosatt i Småland och illustratör sedan utbildningen på Konstfack. Sjöberg spänner bågen och berättar om allt med minsta anknytning till underlaget. Varför flyter is? Hur bildas istappar? Vem var först på Sydpolen? Hur kan fiskar överleva i minusgradigt vatten?

I korta, illustrerade stycken får vi fakta om glaciärer, istiden, snö, frost och hagel. Vilka färger har isen? Hur låter den? Vem är ismannen och varför dog mammuten ut? Här radas till och med läckra recept på ischoklad och iste upp. Och vad hittade egentligen kvinnorna på i början av 1900-talet när upptäcktsresandet var männens värld?

Vilken underbar bok denna "Kalla fakta om is" är! Jag smälte helt och hållet under läsningen. Det här blir som mumma för min nyfikne och vetgirige sexåring.

Gå till Whildes bokhörna


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 09 jan 2011 18:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: