Elmarknaden under december 2010
Spotpriset under december blev 83 öre/kWh. Det är höjning med 30 öre från november, vilket gör det till den dyraste decembermånaden sedan avregleringen.
Den hydrologiska balansen har fortsatt att försämras då den tidiga vintern i november har övergått till en rekordkall december. Det har varit 7 grader kallare än normalt i Sverige och i Stockholm har det inte varit så kallt sedan 1915. Det kalla vädret i kombination med att det kommit mindre nederbörd än normalt och att den svenska kärnkraften hade fortsatta problem i december har gjort att underskottet är rekordstort. Idag saknas hela 47 TWh i vatten- och snömagasinen.
Terminsprisernas utveckling, som styr de bundna elpriserna, har följt spotpriset upp och gjort det extremt dyrt att binda sitt elpris. Marknaden är rädd för den svaga hydrologin och att det kalla vädret inte ger med sig.
Alla svenska kärnkraftverk är åter igång sedan ett antal dagar vilket har sänkt spotpriserna kraftigt. Vid luciahelgen, när osäkerheten var stor om problemen i Vattenfalls Ringhals och E.ON:s Oskarshamn, så var spotpriset uppe på 1,30 kr/kWh. Spotpriset de sista dagarna i december har varit cirka 80 öre. Informationen från Vattenfall och E.ON är nu entydig, kärnkraften kommer att gå normalt resten av vintern. Det innebär att vi har nästan dubbelt så mycket kärnkraft som under förra vintern, vilket gör att risken för elprischocker minskat kraftigt.
Vår elmarknad är idag nordisk, men en vinter som denna är priserna väldigt olika mellan länderna. Elpriset på till exempel Jylland fortsätter att vara lägre än i Sverige och var på samma nivå som Sveriges i november. Det vill säga nära 30 öre lägre än i Sverige. En viktig faktor är att vindkraften på Jylland är väl utbyggd och att man har kablar till Tyskland. Om Sverige skulle ha samma andel vindkraft som Jylland skulle vi inte ha ett lika högt elpris som idag. Vi skulle då ha tre olika produktionsslag istället för dagens två. Och eftersom vindkraften inte påverkas av torrt väder skulle vårt beroende av vatten och kärnkraft vara mindre.
Elmarknaden framöver
December månads kraftiga prisuppgång gör 2010 till året med de högsta elprisernasedan avregleringen 1996. Genomsnittspriset för 2010 blir 55 öre, vilket är en uppgång med 40 procent sedan 2009.
Elprisuppgången i december kommer att påverka elpriset under 2011 genom att de kommande vintermånaderna blir väldigt dyra. För helåret 2011 räknar vi med sjunkande elpriser från och med våren och att vi i december nästa år är tillbaka till mer normala elpriser vilket innebär en prisnivå på 45 öre.
Vid normalt väder kommer vi att se lägre elpriser redan i januari. Vår bedömning är att elpriset blir cirka 10 öre lägre än i december om vädret återgår till normala temperaturer.
Vi har ett stigande överskott av el i Norden som kommer att pressa ned elpriset de kommande åren. I december kom Sverige och Norge överens om att Norge går in i elcertifikatsystemet från och med år 2012. Det innebär att utbyggnaden av förnyelsebar energi ökar med ytterligare 13 TWh fram till år 2020. Det kommer vara bra för lägre elpriser och för att tränga bort den dyra och smutsiga kolkraften.
Vår rekommendation
Det extremt torra och kalla vädret i kombination med en krånglande kärnkraft har gjort att vi kommer att ha betydligt högre elpriser än normalt denna vinter. Det är dock tillfälligt. De bundna elpriserna är precis som de rörliga historiskt höga och vi avråder från att teckna långa bundna elavtal. Elpriset denna vinter kommer dock att bero mycket på vädret och villaägare med elvärme som prioriterar ett stabilt elpris, även om det är högt, kan välja ett kort avtal 3-6 månader. Till alla andra kunder är vår rekommendation att ha kvar sitt rörliga elavtal.
Elprisuppgången i december innebär för en elvärmd villa att decemberräkningen blir cirka 1 150 kronor dyrare. Det extremt kalla vädret innebär att man förbrukat mer el vilket gör att räkningen stiger med ytterligare cirka 1 000 kronor. Den högre elräkningen beroende på kylan drabbar både kunder med bundna och rörliga elavtal.
För en lägenhetskund ökar elräkningen för december med cirka 80 kronor. Vi märker i vår kundtjänst att många kunder är väldigt oroliga för elpriserna och vill därför vara tydliga med att 75 procent av de svenska hushållen inte värmer sina hem med el och därmed slipper den otrevliga kombinationen av både ett höjt elpris och en ökad
förbrukning.
Konkurrens
Vi har fått ännu en vinter med extrema elpriser som gör att frågorna om hur konkurrensen egentligen fungerar är många från kunderna. Vår uppfattning är att det finns behov av ett antal förbättringar för att konkurrensen ska fungera bättre och därmed kan förhindra att elpriset blir onödigt högt. Två vintrar efter varandra när höga elpriser drabbar både privat- och industrikunder hårt gör att dessa åtgärder måste prioriteras.
Telges fempunktslista för sänkta elpriser:
1. Använd effektreserven vid extrema elpriser.
2. Inför en andra budomgång för storkunder som kan sänka sin förbrukning.
3. Inför timvismätning för villakunder så att de får betalt för att sänka sin förbrukning vid extrema elpriser.
4. Bort med prisområden - Ge Svenska Kraftnät och deras motsvarigheter i de andra nordiska länderna incitament att bygga bort flaskhalsar i överföringen av el för att minska prisområdesskillnaderna mellan och inom länderna.
5. Inför strängare regler för underhåll av kärnkraften.
Av Johan Öhnell 04 jan 2011 12:46 |
Författare:
Johan Öhnell
Publicerad: 04 jan 2011 12:46
Ingen faktatext angiven föreslå
Politik, &, Samhälle, Ekonomi, Privatekonomi, Politik & Samhälle, Ekonomi, Privatekonomi, bind, elen, många, kunder, väldigt, oroliga, elpriserna, vill, därför, vara, tydliga, 75, procent, svenska, hushållen, värmer, sina, hem, el, därmed, slipper, otrevliga, kombinationen, både, höjt, elpris, ökad, förbrukning | föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå