sourze.se
Artikelbild

No snow? No worries, mate!

Medan snön lyser vit på taken och endast tomten är vaken hemma i Svedala, riggas det för jul i en kontinent långt bort - landet Australien. Men hur i alla jultomtars namn firar australiensarna jul?

För de flesta innebär jul down under lika mycket julgransglitter, juleljus och tomtar som i New York, London eller Paris. Fast det är klart, det finns en stor skillnad – vädret. I de julpyntade skyltfönstren trängs sommarens senaste bikini och boardshortsmodeller bredvid koalajulkort och färgglada plastgranar. Flaggor med papegojor i julskrud önskar Happy Christmas. För att inte tala om den uppblåsbara tomten, han dyker alltid upp på ett hörn – ovanpå en pub eller en surf lifesaving-klubb nere på stranden, böljandes i sommarvärmen. Än har dock ingen tomte smält…

Julafton infaller i början av sommaren, vilket gör att den australiensiska julen sällan är vit. Såvida du inte står på toppen av Mt Kosciuszko Australiens högsta berg, 2228 meter över havet, som kan få julsnöfall. För de tappra själar som drömmer om lite snö i Sydney, kan man ta sig ner till Circular Quay vid Sydney Harbour Bridge. Framför Customs House har någon glad typ installerat en snömaskin, som spottar ur sig dalande skum. Obetalbart.

Däremot kan landet få alla andra slags väder: åskstormar, översvämningar, hagelstormar, cykloner och skogseldar. Speciellt i år, med en ovanligt blöt försommar har delstaterna New South Wales, Victoria och Western Australien drabbats av svåra översvämningar. Men 80 procent av tiden är australiensarna välsignade med klarblå himlar och temperaturer mellan 25-38 grader.

När britterna först anlände till Australien tog de inte bara med sig skepp lastade med brottslingar, utan också sina jultraditioner. Man tror att den första officiella australiensiska julen firades den 25 december, 1788. En viss pastor Johnson höll en julmässa vid Sydney Cove. Därefter avnjöt guvernör Arthur Phillips och hans officerare en riktig festmåltid och skålade till Englands konung. Men för stadens fångar blev det julklappslöst, bara brödransoner i vanlig ordning.

Michael Dennison var den enda straffången, som visades någon slags goodwill. Dömd till 200 piskrapp för att ha stulit ett pund 454 gram mjöl från Martha Pugh, fick han bara 150 stycken. Det var ju ändå jul.

På tal om engelsmännen, så finns de australiensiska familjer som trots 30-gradig värmebölja och stekande sol firar sitt anglo-keltiska ursprung med ugnsstekt kalkon, gravy och tranbär. Att resterande familjemedlemmar ofta håller på att avlida av värmeslag är bara en liten detalj.

På många håll har ändå de traditionella, rejäla kalkonmiddagarna ersatts av jullunch i trädgården eller picknick på stranden. Räkor svettas gyllenbruna på grillen en normalstor australiensisk grill får sin svenska motsvarighet att likna rekvisita i lillputtland. En typisk julmeny bjuder på skaldjur en masse – hummer, krabba, pilgrimsmusslor och vanliga musslor, Balmain bugs en speciell australiensisk hummer, glaserad skinka, kalla flygfän kyckling, anka eller kalkon och massor av sallader. Julmaten slinker ned med australiensiskt vin och den obligatoriska julölen.

Till dessert är det frukt för så gott som hela slanten: fruktsallad, Pavlova en slags marängsviss med frukt och sockerkaka, mince pie engelsk kvarlämning igen – en liten söt fruktpaj, glass och julchoklad. Hoppsan, höll på att glömma julpuddingen – Christmas pudding europeisk i både form och utseende med marinerade fruktbitar och russin. Under den australiensiska guldrushen innehöll ofta julpuddingen en guldklimp, men idag får man nöja sig med en klick brandy custard konjaksspetsad vaniljkräm.

Blidde det inget guld i puddingen kan man alltid invänta jultomten. Det sägs att father Christmas gör två saker när han anländer till sydligare breddgrader: 1 Byter ut den varma julkostymen mot något svalare, t-shirts och shorts 2 Ger renarna en time out. Istället dras hans släde av "six white boomers", särskilda julkängrur samt namnet på en populär australiensisk julsång.

Dagen efter den australiensiska doppardagen, den 26:e december, är det dags för Boxing Day. En av Australiens populäraste heldagar har inget att göra med varje sig sparring eller knockout. Dagen har fått sitt namn från en gammal tradition där arbetsgivare "boxed" slog in presenterna i askar att ge till sina anställda på annandag jul. Våldgästar man inte nära och kära kan man passa på att se årets sista stora sporthändelser: Sydney till Hobart i Tasmanien yacht race och Boxing Day testkricketmatchen i Melbourne, Victoria.

Ho, ho, ho – happy holidays!


Om författaren

Författare:
Malin Dunfors

Om artikeln

Publicerad: 23 dec 2010 08:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: