sourze.se

Genusperspektivet dödar debatten

Det ryktas att Gudrun Schyman och Claes Borgström ska skipa rättvisa i kvällens debatt på TV1. Huvudfrågan kommer att vara: "Snubblade Mona Sahlin för att hon hade högklackat?" Ännu en gång ska de få vädra sina hemmasnickrade teser i medias högborg.

Det verkar tydligen vara tunt med uppslag på 1:ans redaktion. Genusperspektivet är ju inom Socialdemokratins framtid en micro-fråga. För att en konklusion i ämnet skall kunna uppnås borde debatten i stället hamnat på naturredaktionen. Det mediala genusperspektivet är en förvrängning av släkte eller sort. Inom feminismen vill man härröra genus till socialt kön. Under nuvarande rådande sociala strukturer och med feministisk tolkning så går 70 procent av den svenska arbetskraften ovetandes omkring med annat genus än det som står i passet. Utfallet på naturredaktionen kanske inte heller där skulle kunna få mer än 50 procent av befolkningen nöjda, men i rätt domän så utgår jag ifrån att de debatterande har kompetens i ämnet.

Genus-trumpeten har ställt till det överallt i vårt samhälle där resultat räknas. Den inte bara dränerar skolans ekonomiska resurser, den försätter dessutom de flesta fungerande inrättningar i koma.

Då det gäller nyrekrytering i samhällets tjänst är det viktigare att de redan etablerade får en ny chef lik det gamla gardet, än en som kan förnya och förbättra. Detta ska helst ske via kvotering. Observera: Det gäller inte att förbättra resultatet, utan mysfaktorn, för alla skall trivas på jobbet.

På de flesta statliga och kommunala myndigheter har tyvärr också differensen mellan "chef" och "ledare" suddats ut. Jag anser att där det behövs en operativ chef duger det inte med en ledare. Ledaren fungerar bäst då de underställda är experterna, och de kommer med adekvata lösningar.

Skall samhället i fortsättningen fungera måste ideliga inskjutningar med mestadels bomskott upphöra. I bland de före detta avdankade politiker som i dag är generaldirektörer kan befälstiteln direkt utgå! De flesta verkställande borde istället tituleras "delegerande direktörer", alltså DD istället för GD eller VD. Dessa har tidigare funnits, fast då kallades de sekreterare. Denna underbetalda kvinnliga yrkesgrupp saknar jag, den som fått mången virrig chef att framstå som företagets geni.

Enligt en artikel i Aftonbladet som publicerades nyligen har det amerikanska konsultbolaget McKinsey kommit fram till att bolag med jämställd ledning ger 41 procents högre avkastning. I rubriken stod det "Större vinst då kvinnor styr". Finurligt. I Norge finns motsatsen i den amerikanska studien. Där hade marknadsvärdet minskat med 18 procent vid varje tioprocentig ökning av kvinnors representation i bolagsstyrelserna.

Vilken av utredningarna som stämmer får framtiden utvisa, men ni inte tror att kvällens debattledare Belinda har kvoterat ut Janne Josefsson, har ingen framtid.


Om författaren

Författare:
Leif E Ström

Om artikeln

Publicerad: 19 nov 2010 15:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: