sourze.se

Kina och Rom viktiga för Europas utveckling

"USA:s författning liknar den som fanns i den romerska republiken med senaten och representanthuset som de viktigaste beståndsdelarna. Också den franska revolutionen hämtade sina främsta idéer från den romerska republiken."

Jag har nu läst Tore Jansons bok "Romarinnor och romare" som handlar om livet under antiken. Jag blev mycket intresserad av Romarriket när jag studerade latin på latinlinjen på "spyken" i Lund 1961. Det intresset har aldrig lämnat mig sedan dess.

För 2000 år sedan fanns det två högt utvecklade kulturer, nämligen Rom och Kina. För Kinas del skulle kulturen nå en hög nivå flera gånger sedan dess men man hade oturen att nå en bottennivå just när västerlandet nådde sin hittills högsta nivå under 1800-talet. Det är först de senaste 25 åren som Kina börjat komma ikapp västerlandet i ekonomisk utveckling.

Jag har också läst "Bonniers världshistoria", femte bandet, som handlar on Romarriket. För att beskriva Kinas och Roms förutsättningar har jag tagit följande citat från boken:

"Först efter den stora krisen vid mitten av 200-talet fick den romerska staten en tyngd som kan jämföras med det kinesiska rikets statsapparat, Även då har det romerska ämbetsmaskineriet emellertid beräknats till bara 30 000 personer mot 130 000 i Kina. Romarriket hade inte ekonomisk styrka nog att bära dessa 30 000.Den ena barbardynastin efter den andra tvingades konstatera, att den inte kunde uträtta något utan kinesiska ämbetsmän. De uppslukades därför av kineserna medan däremot barbarerna i väst kunde bygga egna stater på Romarrikets ruiner, Innanför rikets gränser fann de stöd från landsmän som hölls som slavar av romarna medan slavarbetskraft bara spelade en begränsad roll i Kina."


Utan Rom hade Europa kunnat likna Afrika eller Mellersta Östern i fråga om kulturell och ekonomisk utveckling. Det hade varit klaner som hade styrt i samhällena i löst organiserade stater. Rom hade när det var som störst en miljon invånare och när det var som minst, på 1300-talet, bara en bråkdel av det invånarantalet. Staden var en ruinstad.

Den romerska republiken 506 - 27 f. Kr. och kejsardömet 27 f.Kr till 476 e.Kr. Västrom 1453 Östrom utgjorde mönster för 1700-talet statsbyggare. Det amerikanska upproret 1776 mot den engelska kungen stimulerades av läsning av antika författare. USA:s författning liknar den som fanns i den romerska republiken med senaten och representanthuset som de viktigaste beståndsdelarna. Också den franska revolutionen hämtade sina främsta idéer från den romerska republiken. Exempelvis hade de en konsul som högsta styresman. Napoleon var förste konsul och sedan kejsare i Frankrike från 1804. Tsar och kaiser härstammar från Caesar och kejsardömet var idealet för konservativa samhällen.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 04 nov 2010 14:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: