sourze.se

Bisfenol A ökar risken för prostatacancer

Farorna med Bisfenol A har länge uppmärksammats, i många länder har det lett till att användningen av Bisfenol A har minskat, i Japan används Bisfenol A inte alls längre inom livsmedelsindustrin, men det gör det i Sverige.

Amerikanska vetenskapsmän på University of Illinois har nu funnit att Bisfenol A ökar risken för prostatacancer. Om det hade rört sig om en kemikalie som folk i regel inte kommer i kontakt med, hade detta kanske inte vara så farligt, men Bisfenol A finns i polykarbonplast, så de flesta människor får i sig ämnet. Bisfenol A finns i t.ex. många typer av plastflaskor, nappflaskor, konservburkar, kvitton, tandfyllningar, smink och så vidare. Bisfenol A kan lätt lossna från de produkter det används i, speciellt vid upphettning.

I studien gav man råttor Bisfenol A och kom fram till att de i större utsträckning än normalt utvecklade cancerceller. Man mätte upp nivåer av Bisfenol A liknande de nivåer som är vanliga i människor och kunde se ett direkt samband med barns hälsa. Studien föreslår att skador som uppstått på råttor, som fått i sig Bisfenol A, också förekommer när människor får i sig Bisfenol A genom livsmedelsförpackningar och på andra sätt som till exempel via tandfyllningar. Tidigare studier har kunnat koppla Bisfenol A till minskat fertilitet, bröstcancer, ökad risk för hjärtattack och prostatacancer. Doktor Prins skriver i tidskriften Reproductive Toxicology:

"Dessa upptäcker om prostatans hälsa är direkt relevanta för människors nuvarande nivåer av Bisfenol A i kroppen."

"Dessa upptäcker stödjer slutsatsen att exponering för Bisfenol A i fosterstadiet kan öka risken för cancerogena förlopp under vuxen ålder…"

Elizabeth Salter Green på Chemicals, Health And Environment Monitoring Trust har sagt följande:
“Ansvarsfulla regeringar måste finna alternativ till Bisfenol A eftersom så många konsumtionsprodukter innehåller denna kemikalie som vi ständigt utsätts för."


Människor som för en kampanj mot Bisfenol A säger att de som är oroliga för denna kemikalie ska använda nappflaskor utan Bisfenol A, använda färre konserver och istället köpa produkter med förpackningar av glas, porslin eller rostfritt stål när det är möjligt. Man bör också undvika att värma upp mat i förpackningar av polykarbonplast eftersom mer Bisfenol A läcker ut vid uppvärmning.

Frågan är hur många studier som måste göras innan myndigheter förbjuder Bisfenol A i livsmedelsförpackningar, nappflaskor och tandfyllningar. Det finns alternativ och det är fullt möjligt att fasa ut Bisfenol A precis som man gjort i Japan.


Om författaren

Författare:
Marcus Borg

Om artikeln

Publicerad: 12 okt 2010 17:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: