sourze.se
Artikelbild

Skatterna stoppar svensk fotboll

Svensk fotboll halkar allt längre efter ligorna i Europa och den enda förklaringen till detta är att vi i Sverige inte kan erbjuda proffsen de löner de förtjänar.

Diskussionen har pågått i åratal och svaret på frågan om vad vi egentligen gör för fel skiljer sig från person till person. Många menar att vi spelar för defensivt, andra att vi inte släpper fram unga spelare. Men om vi ska vara helt ärliga så vet vi redan varför vi inte kan stå upp mot de större lagen och det har ingenting med vare sig defensivt tänk eller med att vi inte släpper fram yngre spelare att göra, svaret stavas "för dåliga löner".

I Sverige kan vi inte erbjuda våra yngre talanger, våra stjärnor, de löner de kan få utanför Sveriges gränser på grund av det skattesystem vi har. Därför väljer dessa att gå utomlands till exempelvis Norge och Danmark som har mer förmånliga skatteregler för idrottsstjärnor. Egentligen är det skrattretande att länder som Danmark, men kanske framförallt Norge, har bättre ligor och topplag än vad vi har. Titta bara på Rosenborg, hur många svenskar finns inte där som med bättre löner och chans att nå Europa skulle stannat kvar hemma och utvecklas för att ta det sista stora steget? Och hur ska svenska lag någonsin kunna nå ut i Europa om vi aldrig får behålla våra bästa spelare utan alltid får nöja oss med tredje eller kanske till och med fjärdesorteringen? Jag säger inte att dessa spelare är dåliga, verkligen inte, men tänk hur bra det hade varit om man förutom dessa hade kunnat spetsa till lagen med svenska toppspelare. Då hade vi nog kunnat nå Europas finrum nästan varje år, jämfört med nu när vi inte ens är nära.

Det är tråkiga fakta, men det var över tio år sedan Helsingborg var i Champions League och det är inget annat än ett skämt när man ser vilka spelare vi faktiskt får fram.

Det spelar ingen roll hur mycket vi önskar att vi ska nå ut i Europa, hur många tummar Lagrell och de andra på förbundet håller, så länge vi inte kan behålla spelarna i Sverige. Så länge lönerna inte räcker till i jämförelse med våra grannländer, kan vi inte på allvar tro att vi ska lyckas.

Skattesystemet stoppar svensk fotbolls utveckling och chans att sätta Sverige på kartan. Det är dags att införa artistkontrakt för våra stjärnor, det är dags att våga sticka ut hakan och visa lagen där ute att vi svenskar också kan spela boll.


Om författaren

Författare:
Max Bergander

Om artikeln

Publicerad: 06 okt 2010 21:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: