sourze.se
Artikelbild

Den perfekta förebilden

Min jämnåriga kusin och jag hade precis blivit tonåringar, men vi smygläste ändå.

Författare: Sara Olausson efter Barbro Lindgrens böcker
Titel: Loranga, Masarin och Dartanjang
Positiv förlag
Utgivning: Hösten 2010


Jag har en jämnårig kusin med yngre syskon. När syskonen var små läste man Barbro Lindgrens "Loranga, Masarin och Dartanjang" för dem. Det var i slutet av sjuttiotalet, början av åttiotalet, och min jämnåriga kusin och jag hade precis blivit tonåringar, men vi smygläste barnböckerna ändå. Det här var när punken slog igenom på bred front och Loranga var en perfekt förebild för oss, jämte Sex Pistols och Ole Lund Kirkegaard.

Nu läser jag samma berättelser för min sexårige son. Till vår oblyga förtjusning släpps dessutom "Loranga, Masarin och Dartanjang" i seriebok, härligt gestaltad av Sara Olausson.

Första boken innehåller fyra kapitel och är ett slags introduktion av karaktärerna och deras märkliga vardag. Vi har den lille tjocke pojken Masarin som är både rädd och modig och hans pappa Loranga, lika orange som läsken och med en förkärlek till glass och kaviar. Loranga arbetar ogärna, han spelar hellre hockey, badar i garaget ! och matar tigrarna som familjen hyser i ladan. I vedboden bor Dartanjang, Masarins farfar. Han är väldigt rädd för baciller och gör tabeller hela tiden. Dartanjangs morfar bor uppe i ett träd, men han är så gammal att han bara kan gala som en gök.

I ett av kapitlen tvingas Loranga söka jobb eftersom pengarna är slut och korvgubben inte ger mer kredit. Han hamnar hos en bonde som letar avlastning i köket.

"Jag behöver en hushållerska."
"Mjaa… god mat kan jag bara laga om jag får äta upp den själv. Men då blir den jättegod."
"Men det är ju JAG som ska ha den."
"Då går det tyvärr inte."

För Loranga finns det förstås alltid andra lösningar. Han tar dagen som den kommer och låter sig inte nedslås av några futtigheter. Roligast blir det ändå när han knackar på hos prästen. Då ligger sonen och jag dubbelvikta.

Är man extra nyfiken på serier för barn kan man gå in på förlagets hemsida och botanisera: www.positivforlag.se


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 04 okt 2010 08:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: