sourze.se

Jantelagen med kebabtopping, tack!

"På samma sätt som svenskarna vill och har rätten att behålla sina traditioner, har muslimer det också och dessa två traditioner utesluter inte varandra. Den enda traditionen som SD skapar, är den av hat och rädsla för skillnader och mångfald."

Jag hoppas verkligen att Sverigedemokraterna inte sjunger Cornelius Vreeswijks låtar och att de inte heller tittar på Kalle Anka på julafton. Jag hoppas att de bara äter surströmming och att deras munnar kliar när de äter indiskt. Jag hoppas att de närvarar vid julottan, dansar runt en majstång på midsommar, att det är de som städar deras kontor och inte någon östeuropeisk kvinna och att de inte känner för att dansa när de hör salsa. Jag hoppas också att de vill ha en president istället för en kung vars blod inte alls är svenskt.

Och sedan har vi Kristdemokraterna som undrar vad sjutton SD tänker när de inte vill ha några invandrare alls för "vem ska då baka våra pizzor?" eller "vem ska ta hand om mormor?" Är detta de enda platser som finns öppna för invandrare? Är det så att ge exotisk mat till svenskar eller att ta hand om de som blir en börda är de enda grejer en invandrare kan göra? Min kollega kände sig fruktansvärt beklämd när hon såg KD:s reklam, för att det finns så många människor som behöver fly från sina onda länder, för att mötas av "oh stackars lilla flyktingar, det enda skäl Sverige har för att acceptera er är pizzor". Och hon har rätt, på något sätt. Det är ju självklart att restauranger inte kan vara det enda skälet, men hon missar det som är verkligen viktigt och det är den här nedlåtande synen på invandrare som behöver hjälp av det stora I-landet. Det enda Hägglund uppnådde var att sätta en spotlight på dessa svenska fördomar.

Det verkar som att jantelagen fungerar bara bland svenskar. Det är inte bra att se ner på någon – såvida inte det gäller en invandrare, då går det bra. Arrogans och förmyndarmentalitet är viktiga ord här. Det är inte migration man ska oroa sig för, eller att föreviga fördomar och stereotyper, vad som verkligen är synd är att man inte vill öppna nya platser och möjligheter till invandrarna. Istället för att ha medlidande måste vi skapa jobbmöjligheter, men inte som kock eller som städerska. En ordentligt fungerande integrationsprocess skulle ge möjligheten för invandrare att söka jobb, bli valbara och anställda, precis som en svensk person.

Invandrarna skulle inte bli betraktade som lönlösa, inte heller som barn, och inte heller som andra klassens medborgare. En del av evolutionen är att acceptera det som är annorlunda. Att hjälpa är inte att ge en fisk, utan att lära någon fiska. Istället för att tycka synd om invandrarna och ge dem pengar som en present måste vi tillhandahålla lämpliga och värdiga medel till försörjning.

Det finns ingenting i världen som är statiskt och vattnet i vilket Herakleitos badade har förändrats mycket. Världen ändras, den är i konstant rörelse och utvecklas och att stoppa denna rörelse är att gå mot naturen. Det finns ingen som vet vad som är 100 svensk eller varför man har de traditioner som man har. Att leka 100 svensk är att vilja vara fattig, både i mentalitet och i resurser. Om det finns ett import/export-utbyte, då skulle ett mentalitetsutbyte också bli accepterat. För att bevara Sverige svenskt, då skulle SD behöva forska inom vikingatidens traditioner och språk, samt överge det latinska alfabetet och alla ord som svenskan har lånat från franskan.

Jag förstår det inte, vad är det som är så svenskt, vilka svenska traditioner är det som är hotade av islam och migration? Rädslan för islam har ingen grund, jag kan inte tänka mig någonting som bevisar att muslimerna har påverkat det svenska samhället på ett djupt och negativt sätt. Svenskar har inte plötsligt konverterat till islam och man hör inte kallelse till bönen på gatorna. Om det finns synagogor och kyrkor – både katolska och kristna – då är det självklart att det ska finnas moskéer.

De traditioner som betraktas som svenska, är en blandning av hedniska och katolska traditioner och än så länge har jag inte träffat en enda muslim som vill lägga till islam i cocktailen. På samma sätt som svenskarna vill och har rätten att behålla sina traditioner, har muslimer det också och dessa två traditioner utesluter inte varandra. Det som födds av hat och frodas i hat leder inte till någonting bra eller positivt. Den enda traditionen som SD skapar, är den av hat och rädsla för skillnader och mångfald.

Tänk på de traditionella "svenska" jultraditionerna som börjar den 13 december med firandet av ett italienskt helgon, som fortsätter med den oh så amerikanske Kalle Anka klockan 15 på julafton och ett kryddat vin vars ursprung finns i 1300-talets kloster i Frankrike. Vad skulle Janssons frestelse bli utan sydamerikanska potatisar? Var skulle framgångsrika firmor som Zoega och Marabou bli utan de magiska bönorna från andra sidan jordklotet? Sverige är vad det är och har de traditionerna det har tack vare migration, på grund av rörelse, att förneka det är att förneka historien. Det som gör Sverige svenskt är allt importerat.

Jag önskar att SD en dag kommer att öppna sitt sinne och sluta sälja idén av någonting som inte finns. Men framförallt, önskar jag alla i SD glada fikapauser med gott colombianskt kaffe och goda franska bakelser.


Om författaren

Författare:
Ana Maria Bermeo

Om artikeln

Publicerad: 22 sep 2010 10:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: