sourze.se
Artikelbild

En trygg familj utgångspunkten för ett tryggt samhälle

"Det finns inga poliser eller övervakningssystem i världen som kan ge oss trygghet om inte samhällets medborgare känner ett gemensamt ansvar för varandra och är medvetna om vad som är rätt och fel."

Hur står det till med tryggheten i dagens svenska samhälle? Är vi verkligen så trygga som vi påstår? I själva verket känner många en stor otrygghet. Det gäller inte bara våra äldre utan också många unga. Att våldet i samhället har ökat är omvittnat av polisen och av de som arbetar i skolan, samt naturligtvis i sjukvården. Det har med tiden blivit ett respektlöst och oförstående avståndstagande mellan människor i vårt gemensamma samhälle. Det är för dålig kontakt mellan generationerna. Den direkta kontakten mellan unga och gamla har blivit mycket sämre. Detta bidrar starkt till denna känsla av otrygghet. Många känner ett stort utanförskap mitt i det så kallade "folkhemmet". Unga och gamla känner sig svikna av samhället. Ingen lyssnar och ingen ser dem.

Allt börjar egentligen i den vanliga familjen. I en väl fungerande familj tar föräldrarna sitt ansvar och ger sina barn både kärlek och trygghet och barnet får lära sig vanligt sunt förnuft och att ta ansvar för sig själv och sina medmänniskor. Det är vi vuxna som är barnens förebilder. Vi får inte smita från det ansvaret. Vi kan inte skylla ifrån oss på barnen. Ett nyfött barn är fullständigt oskyldigt och oförstört. Det är vi vuxna som är ansvariga för detta barns utveckling. Att vara förälder innebär att man måste avstå från vissa personliga intressen och aktiviteter till förmån för familjegemenskapen. Tiden räcker inte till för allting som man vill göra. Att satsa på familjen och barnen är den bästa investering man kan göra. Får barnen den rätta starten i livet så får vi ett tryggare och rättsäkrare samhälle. Vi har i det svenska folkhemmet blivit bortskämda med sociala trygghetssystem och rättigheter. Det är bra. Men vi måste också ha klart för oss att vi även har skyldigheter mot både samhället och våra medmänniskor så långt som hälsa och kraft räcker.

Ett önskvärt och bra samhälle är ett samhälle där vi alla kan känna trygghet och gemenskap. Med kristdemokraternas familjepolitik kan vi bygga ett varmt och tryggt samhälle för alla där varken unga eller äldre ställs utanför. Det är kanske många som tycker att kristdemokraternas familjepolitik är en återgång till det gamla samhället där kvinnan står vid spisen och tar det hela ansvaret för barn och hem, men den tiden är förbi och kommer inte tillbaka. Vad det handlar om är att mannen och kvinnan är fullt jämställda i alla avseenden och båda delar ansvaret fullt ut. För den som väljer att ta hand om barnen och hemmet, oavsett genus, skall ett högt vårdnadsbidrag eller annan ersättning utgå. Föräldrarna avgör detta själva. Att lämna in ett litet barn på dagis, som bara är några månader gammalt, är inte kärleksfullt och ger ingen bra start på livet.

Vi vuxna måste välkomna barnen redan när de är små och ta ett större ansvar för deras uppfostran om vi skall få det goda samhälle i framtiden som många önskar. Våra förfäder har under många tidigare generationer utmejslat vissa livsregler som är lika användbara nu som då. "Sår man ogräs så skördar man också ogräs".

Rättsmedvetna människor som känner gemenskap och ansvar skapar också ett friare samhälle där vi inte behöver övervakningskameror och förbud eller lagar som reglerar våra liv i minsta detalj. Det finns inga poliser eller övervakningssystem i världen som kan ge oss trygghet om inte samhällets medborgare känner ett gemensamt ansvar för varandra och är medvetna om vad som är rätt och fel. Låt oss bygga ett samhälle fullt av kärlek och ansvarstagande där både gammal och ung känner trygghet, frihet och trivsel!


Om författaren

Författare:
Jonny Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 03 sep 2010 13:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: