sourze.se

Obama förklarar kriget i Irak över

Igår höll president Obama ett tal från Ovala Rummet där han förklarade att kriget i Irak är över och att "det är dags att vända blad". I och med detta så fullföljer Obama ett av sina kampanjlöften, nämligen att avsluta det impopulära kriget.

USA har fått betala ett högt pris för sin invasion 2003. Totalt har 4 400 soldater stupat, 32 000 har sårats och kostnaden beräknas till cirka 740 milliarder dollar. Dessutom kan man aldrig glömma det pris som Iraks befolkning har fått betala. Mänskligt lidande går inte att mäta i pengar.

Målet för invasionen var att avsätta Saddam Hussein, förstöra hans omtalade massförstörelsevapen och att förvandla Irak till en demokrati av västerländskt snitt. Det var i alla fall tankarna hos de neokonservativa i Washington med George W. Bush i spetsen. Och det var definitivt inte meningen att kriget skulle dra ut på tiden i över sju år. Det har skrivits ett antal böcker om motiven till invasionen och hur efterföljden sköttes. De flesta experter är överens om att beslutet att invadera Irak var ett stort misstag.

Obama talade också om andra problem som måste prioriteras och där kommer ekonomin på första plats. Trots det stora stimulanspaketet som sjösattes 2009 så växer inte ekonomin enligt planerna. Det kommer antagligen att skada demokraterna i höstens kongressval. Resurser kan nu också frigöras för kriget i Afghanistan.

Obama ringde innan talet till president Bush Jr vars eftermäle är knutet till utvecklingen i Irak. Medarbetare till Obama ville inte avslöja vad som hade avhandlats under samtalet. Många republikaner anser att Bush skall ges beröm för sitt beslut att utöka antalet soldater under 2007 när de sekteristiska motsättningarna exploderade. Obama nämnde också Bush och sa bland annat att det inte var någon nyhet att de båda var oense om kriget från början. Däremot berömde Obama Bush för "hans stöd till trupperna, och hans kärlek till USA samt hans engagemang för USA:s nationella säkerhet".

Kriget i Irak har skapat stora motsättningar i USA på samma sätt som kriget i Vietnam gjorde. Bush-administrationen hävdade med emfas att Saddam Hussein hade gömt undan massförstörelsevapen och att dessa utgjorde ett direkt hot mot USA och dess allierade. Men dessa påståenden var baserade på undermålig information och några sådana vapen påträffades aldrig. Frågan om huruvida Bush vilselett nationen in i kriget delade upp befolkningen och utsatte USA:s anseende utomlands för stora påfrestningar. Detta skapade en situation som lade grunden för Obamas väg mot presidentposten.

USA kommer att behålla 50 000 soldater i Irak som rådgivare till den irakiska polisen och militären.


Om författaren

Författare:
Bo Dunfors

Om artikeln

Publicerad: 01 sep 2010 17:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: