sourze.se
Artikelbild

Sarkozys skenheliga krig mot romerna

Förra torsdagen utvisades en grupp romer från Frankrike. Detta är inte bara ett brott mot EU:s regler om fri rörlighet utan även hyckleri på hög nivå.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy presenterade utvisningarna som en del av ett åtgärdspaket mot kriminalitet. Ganska lägligt för Sarkozy kan man tycka, i dessa tider då det franska presidentpalatset omslutits av mutskandaler, otrohetsaffärer och misskötta statsfinanser. Sammanlagt 700 människor skall utvisas och 300 läger rivs runt om i landet i aktionen som inleddes förra veckan.

På torsdagseftermiddagen skickades cirka 90 människor från flygplatsen i Lyon till Rumänien där myndigheten tog emot dem. De rumänska myndigheterna har lovat att hjälpa de landsfördrivna romerna. Rumäniens president, Traian Basescu, är kritisk till den allt mer hårda atmosfär som romerna möter i Europa. "Det som hände i Paris visar behovet av en integrationsplan för Europas romer" sade han till nyhetsbyrån AFP.

Det är inte bara Sarkozy som tar till romkortet i tider av politiska skandaler. I andra länder som pressats ekonomiskt under finanskrisen eller sett pinsamma politikerskandaler utspela sig används romerna som syndabock för allehanda problem. Italien och Danmark är ytterligare exempel på länder där läger rivs och romer fördrivs. Tongångarna i debatten känns ibland igen från 1930-talets hets mot judar och romer.

Frankrike och Italien bryter mot EU:s regler om den fria rörligheten. Reglerna säger att EU-medborgare skall ha rätt att vistas i ett EU-land i tre månader innan de måste visa att de kan försörja sig. Romerna döms som grupp och ges ingen chans att prövas individuellt. Detta är inte enbart kränkande utan även ett tecken på en växande utbredd xenofobi.

Även i Sverige tolkar myndigheter medvetet regler så att romerna exkluderas från samhället. Detta bekräftas av Diskrimineringsombudsmannen DO. Romer förnekas sina grundläggande rättigheter, såsom rätten till bostad. Om människor inte ens kan få tag på bostad, hur skall de då kunna bilda sig en fungerande tillvaro i sina nya hemländer?

Då Bulgarien och Rumänien 2007 gick med i EU blev många europeiska romer EU-medborgare och fick därmed rätt att resa och bosätta sig fritt inom unionen. Detta vill Frankrike nu göra något åt. Den franske presidenten har bjudit in utvalda länders representanter på informella samtal om romerna. Rumänien och Bulgarien är kanske inte helt förvånande exkluderade från dessa samtal.

Det är viktigt att komma ihåg att enskilda länders hetskampanjer mot folkgrupper sällan handlar om grupperna i sig utan är ett symptom på något sjukt. Hat och fördomar sprider sig lätt i länder med stora sociala och ekonomiska problem. Detta utnyttjas fräckt av politiker som har något att vinna på att allmänhetens ögon riktas åt annat håll än mot de egna affärerna. Ett cyniskt spel för gallerierna med människors liv som pris kan man säga.

Nu är de upp till EU-länder som Sverige vilka till skillnad från Italien och Frankrike är nettobetalare i unionen att sätta ned foten. Vi kan inte ha en union där länders ledare plockar russinen ur kakan och enbart väljer att följa de regler som passar just dem. Men för att vi skall kunna styra undan EU-skutan från rasismens grumliga vatten krävs det först att vi ser oss själva i spegeln. Även Sverige måste göra upp med sin historia och börja behandla romerna som fullvärdiga medborgare.


Om författaren

Författare:
Martin Ekdahl

Om artikeln

Publicerad: 27 aug 2010 11:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: