sourze.se
Artikelbild

"I rymden finns inga känslor" – varm komedi med Bill Skarsgård

Sam kör en flakmoppe genom stan och på flaket sitter en människa som bör hanteras varsamt instängd i en tvättunna som är ett rymdskepp. Rymdskeppet tillhör Simon. Han är 18 år och har stängt in sig för han vill sväva i rymden där inga känslor finns.

Manus: Anders Öhman och Jonathan Sjöberg
Skådisar: Bill Skarsgård, Martin Wallström, Sofie Hamilton, Cecilia Forss
Längd 83 min

Biopremiär 3 september 2010


Morsan blir hysterisk och farsan mutar, bara brorsan Sam kan rädda upp situationen. Så Simon får flytta in och dela lägenhet med Sam och Frida. Kontrollbehov och dråpliga situationer staplas på varandra och frigör många skratt bland publiken.

Filmen är stundtals uppsluppen och galet rolig även om Asbergers syndrom, som Simon jag vill inte säga lider av, för det är jag inte säker på att han gör, men är drabbad av, är en allvarlig sak att skämta om så görs det varken på ett tycka-synd-om-sätt eller ett göra-till-åtlöje-sätt.
Det är lätt att tycka om figuren Sam och vi skrattar med honom, inte åt honom. Hans raka sätt är härligt befriande och jag blev påmind om mina egna beteendedefekter som inte jag har mod att skylta med. Jag vill tro att var och en kan känna igen sig lite i något även om det är överdrifter. Säg den som inte har en defekt… finns sådana människor? Jag tror inte det.

Simon har Aspergers syndrom och gör allt på rutin. Han har starkt rotade mönster, men säg vem som inte har det… Simon gillar bara runda saker och gillar inte kroppskontakt och att rutiner bryts och att saker förändras. Men rutiner ändras och mönster måste brytas. Kan man göra det man tror att man inte kan? Jag kan lika gärna fråga mig själv, kan jag det jag tror att jag inte kan… Kan du?

Filmen väcker tankar och lockar till skratt. Det är kul att se den snabba reaktionen när det fäktas med händer och fötter, nån hamnar i vattnet, nån får en smäll. Så dessa roliga frågor när Simon ger sig ut på jakt efter en ny flickvän till Sam med ett exakt uträknat frågeformulär i sin hand. Det blir hejdlöst roliga små episoder. Det är en lekfull och härlig film som även kan fylla ett syfte att sprida förståelse för Asperger. Det kunde ha blivit torrt och tråkigt men de lyckades skapa en varm och hjärtlig komedi.

Fin film! Se den. Jag såg den på en förhandsvisning på Bio Roy under Kulturkalaset i Göteborg 14 augusti 2010.


Om författaren

Författare:
Bente Wikman

Om artikeln

Publicerad: 19 aug 2010 11:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: