sourze.se

Alkoholen är en djävligt trist drog

"För min del så anser jag att man kan förbjuda alkoholen. Jag vill inte ha fler droger legaliserade och tycker att alkoholens unika status är ett skämt."

Varje gång vi dricker alkohol förgiftar vi oss själva. Det är vad själva berusningen handlar om, olika grader av förgiftning av etanol. Det finns många fina ord, inte minst från politiker Moderaterna har det t.ex i sitt valmanifest om skillnaden mellan det rekreationella bruket av drogen alkohol och ett riskbruk och missbruk. Nämner man dock andra droger så finns inte ordet rekreationellt bruk alls, utan all användning är ett missbruk. Detta beror såklart på alkoholens kulturella status i Europa, vilket har gett den en legal position såsom den enda tillåtna drogen, det enda tillåtna berusningsmedlet för en europé.

Objektivt sett är ju detta bara bullshit. Alkohol är varken en ofarlig, snällare, eller bättre drog än cannabis, amfetamin eller bensodiazepiner. Mindre beroendeframkallade än opiater, ja, där finns en poäng, helt klart. Men i övrigt är alkohol inget som man bör hålla om ryggen och lovorda med att så många klarar av ett rekreationellt bruk och att endast runt 7 procent av befolkningen i sverige har ett missbruk.

Legalisera då cannabis, amfetamin etc. Se hur många som klarar av ett rekreationellt bruk på dessa droger! Men nej, kommer inte på fråga. Dubbelmoral och förbannad dumhet. För min del så anser jag att man kan förbjuda alkoholen. Jag vill inte ha fler droger legaliserade och tycker att alkoholens unika status är ett skämt. Människor ska ha en rätt till att njuta av ett glas vin till maten. Rätten att blanda sig en grogg på lördagkväll. Ta en öl till grillen. Rekreationellt drickande! Jamen, va fan, är det nån skillnad på att då få ta sig en Stesolid till natten, en Ritalin på morgonen för att piggna till, en Subutex då man har ont?!

När ska människor kunna kliva ur sitt kulturella kontext och se alkoholen för vad den är? Just nu tillåts det reklam för alkohol, Systemet har fått lördagsöppet, fler restauranger får utskänkningstillstånd, införselkvoterna från EU-länder är i stort sett gränslösa och den borgerliga regeringen vill börja tillåta gårdsförsäljning av rusdrycker. Alkoholen ska bli mer tillgänglig för rekreationellt syfte. Problemet är bara att den där förbannade rekreationen övergår till riskbruk, missbruk och beroende hos allt fler personer ju mer tillgänglig drogen är!

En gång i tiden höll sveriges befolkning på att supa ihjäl sig och det var då man införde förbud, reglerad handel, motbok osv. Nu vill man tillbaka till den tiden? Man har glömt bort att alkohol är en drog? Att den är beroendeframkallande, att den påverkar människor på ett sätt som är kostsamt och negativt för samhället. Misshandel, rån, våldtäkter. Hur mycket sådant utförs inte under influensen av alkohol? Människor som gör saker de sedan ångrar, barn som mår dåligt av att se påverkade föräldrar, olyckor som sker pga av alkohol?

De positiva sidorna av alkoholen, som att människor blir mer sociala, mindre hämmade, upplever eufori, är de verkligen en vettig motpol till allt elände denna drog för med sig? Och ärligt talat, det är inte ens en särskilt kul drog! Ska man legalisera en drog utifrån dess positiva egenskaper finns det andra jag personligen hellre skulle välja. Alkohol är ganska trist och dekig i jämförelse med annat.

Jag är helt för att man slutar hymla. Inget politikersnack om rekreationellt bruk. Ingen reklam för eländet. Mindre införselkvoter, höjd skatt. Säg som det är. Alkohol är en drog. En skitig drog. En jävligt trist drog. Den är inte fin, inget snack om ett lagrat gammalt vin eller dyr champagne, märkvärdig whiskey. Det är alkohol bara. En drog, liksom amfetamin, heroin och allt annat som folk anser så jävla skitigt.

Vi svensson-supare är inte bättre än de där hemska narkomanerna. Vi lurar oss själva och får bekräftelse både från statligt håll och media. Egentligen är vi inget annat än drogbrukare.

Jag är påverkad av alkohol nu när jag skriver det här. Jag är drogad. Jag ser mig i spegeln som sådan. Gör du?


Om författaren

Författare:
Jessica Sandberg

Om artikeln

Publicerad: 18 aug 2010 13:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: