sourze.se

Så blir du hemlös

Hemlösa människor ses ofta som en egen sorts grupp av den övriga befolkningen. Men riktigt så enkelt är det inte. Egentligen skulle nästan vem som helst kunna hamna där.

Säg till exempel att du är ensamstående förälder och att du råkar ut för någonting, till exempel att en anhörig dör eller att en före detta partner bankar på din dörr om nätterna – då är inte steget så stort.

Enligt senaste forskning beror 85 av alla vräkningar på för sena eller obetalda hyror. Och det kan räcka med en vecka. Efter en vecka påbörjas ett förfarande. Husägaren lämnar in en avhysningsförfrågan till socialtjänsten. Socialtjänsten skriver därefter ett brev till dig där du anmodas höra av dig. Befinner du dig då i sorg eller lever under press kan det vara lite knepigt att passa telefontiden. Ni vet den tid då det tutar upptaget mellan nio och halv tio. I brist på kommunikation förlorar du din bostad. Ansvaret ligger hos dig. Och idag behövs det som sagt inte mycket. Det kan räcka med att du spelar för hög musik, att du spolar eller diskar efter tio på kvällen för att riskera att förlora din lägenhet. Så var glad om du inte har alltför nitiska grannar när du hamnar i kris.

Att få stöd är verkligen ingen självklarhet, resurserna sätts inte in förrän efter att du redan har förlorat kontraktet. I Sverige finns det runt 900 organisationer och cirka 30 000 avlönade "hemlöshjälpare" som ägnar sig åt diverse livsuppehållande åtgärder. Uppemot tjugotusen hemlösa lotsas och coachas fram och tillbaka mellan kontroll och medömkan.

Och vad vi än har fått för bild av hemlösas möjligheter så är det ytterst få som kommer ur sin hemlöshet när de en gång har hamnat där.

Varje hemlös kostar cirka 600 000 kronor per år. Multiplicera det med den officiella siffran för hur många hemlösa som finns i Sverige: 1 700 800. Vad blir det? Enligt min miniräknare blev det 10 680 000 000. Det är vad det kostar om året att hålla kvar människor i den här sortens utanförskap. Eller vi kan också säga: Det är vad vissa människor tjänar på andras fattigdom. För vi kanske också ska vara uppriktiga med att om man rik blir man inte hemlös lika lätt. Elva miljarder kronor skulle kanske räcka till i alla fall tiotusen lägenheter, enligt min miniräknare. Kanske borde vi fundera över hur pengarna spenderas?


Om författaren

Författare:
Rolf Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 16 jul 2010 10:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: