sourze.se
Artikelbild

Reinfeldt vågar inte ta Bildt i örat om Lundin Oil

"De är som gäss, Reinfeldt och Bildt. Oberörda låter de kritiken glida av feta hudar. Tidigare ministrar har lämnat sina poster för obetalda TV-licenser, men dessa herrar behandlar eventuella folkrättsbrott som om de vore myggstick."

Sveriges utrikesminister Carl Bildt är inblandad i en rättsprocess som rör brott mot folkrätten. Det naturliga i en sådan situation måste vara att visa ödmjukhet och förstå att Sveriges anseende kan skadas. Flera har offentligt krävt att utrikesministern lämnar sin post så länge rättsprocessen pågår. Istället för att visa förståelse för att situationen kan skada landets anseende, väljer utrikesministern att bemöta kraven om timeout med en arrogant inställning och orden "jag tycker att herrarna ska lugna ned sig lite och ta reda på vad det faktiskt handlar om".

Jag kan berätta att vi är många "damer" som är lika upprörda som Thomas Bodström och Hans Linde. Är det någon som borde lugna ner sig så är det utrikesministern själv. Det vittnar om verklig hybris att inte förstå vilken skada det vållar Sverige att vår utrikesminister är föremål för en rättsprocess som gäller allvariga folkrättsbrott. Det finns fler arroganta politiker som struntat i sådant. Det har alltid orsakat fläckar på landets rykte. Vi vet alla vilken skada demokratier som Italien och Sydafrika har lidit då arroganta statsmän som Silvo Berlusconi eller Jacob Zuma av egenintresse struntat i hur deras inblandning i rättsprocesser skadat ländernas förtroende i omvärlden.

I likhet med Jacob Zuma förvaltar Carl Bildt ett arv från de tidigare politiska ledare som har givit sina respektive länder gott anseende i världen. Anna Lindh och Olof Palme är några av de svenska politiska ledare som givit Sverige en verkligt stark röst i världen. Den rösten har tidigare alltid används för att värna mänskliga rättigheter. Nu befläckas anseendet inte bara som en konsekvens av de eventuella folkrättsbrotten som kopplas till Lundin Petroleum och Carl Bildt, utan också på grund av att utrikesministern vägrar att lämna uppdraget medan rättsprocessen pågår. Ska Sverige verkligen behöva uppleva den förödmjukelse som Italien och Sydafrika har upplevt i världen efter att ryktet om deras politiska ledare blivit ökänt i världen?

De är som gäss, Reinfeldt och Bildt. Oberörda låter de kritiken glida av feta hudar. Tidigare ministrar har lämnat sina poster för obetalda TV-licenser, men dessa herrar behandlar eventuella folkrättsbrott som om de vore myggstick.

Bildt är just nu politiskt riktigt illa ute, med alla mått mätt. Reinfeldt, som borde inse att han har ett större ansvar än att klia rygg, förvarar istället Bildt. Detta dessutom helt i strid med sina tidigare principer. Reinfeldt har själv nyss sagt sig stå bakom riktlinjer som säger att om en politiker är föremål för utredning om allvarliga brott måste denne ta timeout. Idag vägrar han att kräva detta av Carl Bildt.

Det duger inte. Sverige har en tradition av att vara en ständig försvarare av mänskliga rättigheter. Just nu tappar vi för varje dag med Carl Bildt som utrikesminister mer och mer av den trovärdigheten.

Timout!Följ ungdomspartiledarnas debatt på Sourze här


Om författaren

Författare:
Jytte Guteland

Om artikeln

Publicerad: 28 jun 2010 09:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: